Mezinárodní Festival Nové Evropy 2016 - turné vítězů Ceny Jarmily Jeřábkové 2015

Počínaje rokem 2013 je Festival Nové Evropy organizován ve dvou etapách, udílení Ceny Jarmily Jeřábkové v jednom roce střídá zahraniční turné vítězů v roce následujícím. Během letošního září tak vítězové Ceny Jarmily Jeřábkové roku 2015 (Inga Mikshina, Roman Zotov a skupina EKS) absolvují turné v partnerských zemích Visegrádské čtyřky, které se uskuteční ve dnech od 18. do 25. září 2016. Pražské představení se uskuteční v Divadle Archa 23. září.
Na programu turné budou uvedeny nové choreografie vítězů, vytvořené s finanční podporou Festivalu Nová Evropa. Skladatelskou osobností ročníku 2015 byla Ivana Loudová. „Vymezení povinné části soutěže rámcem soudobé české hudby 20. a 21. století je nosným a inspirujícím impulsem jak pro choreografy, tak i pro samotné skladatele. Povinné zadání umožňuje porotě posoudit i druhou tvář choreografa, který se musí utkat s mnohdy náročnou současnou hudbou. Také z hlediska popularizace české soudobé hudby v zahraničí je Cena Jarmily Jeřábkové jedinečným fenoménem, který je vysoce hodnocen odbornou veřejností,“ vysvětlují organizátoři.

Občanské sdružení Cena Jarmily Jeřábkové z. s. vzniklo v roce 1999 kdy uspořádalo 1. ročník Ceny Jarmily Jeřábkové. Od svého vzniku pořádá choreografickou soutěž pro původní choreografickou tvorbu mladých profesionálních tanečních tvůrců, organizuje mezinárodní Festival Nové Evropy, doprovodné akce, taneční workshopy, odborné semináře a představení. Cílem je šíření povědomí a podpora současného tance a tanečního divadla.

Zdroj: Festival Nové Evropy – Cena Jarmily Jeřábkové

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: