Mezinárodní týdny tance 2019: Happening tanečních konzervatoří a Gala představení

Happening  tanečních konzervatoří

Happening tanečních konzervatoří

V rámci 33. ročníku Mezinárodních týdnů tance (MTT) proběhne ve čtvrtek 25. dubna 2019 v divadle Komedie Happening  tanečních konzervatoří. Přehlídka nabídne uměleckou tvorbu budoucích mladých profesionálů z tanečních konzervatoří – zúčastní se všechny české konzervatoře a tradičně i bratislavská. Závěrečné Gala představení v rámci MTT proběhne o pět dní později, 30. dubna v divadle Hybernia.

K Happeningu  tanečních konzervatoří dramaturg MTT Antonín Schneider dodává: „Na jevišti budou nejen nejlepší interpreti vyšších ročníků, to by měla být samozřejmost, ale stále častěji se jako tvůrci prezentují mladí taneční pedagogové a dokonce i studenti. To je pro nás, staré bardy tanečního umění druhé poloviny 20. století, velmi příjemný trend. Těšíme se na novou krev, moderní náměty, inscenační nápady, odvážné technologické experimenty, scénické efekty. Samozřejmě při důsledném zachování toho základního tanečního (baletního!) řemesla: techniky, výrazu, invence, juniorského odhodlání, nepředstíraného zaujetí, prostě na prezentaci mladých uměleckých osobnosti.“

Mezinárodní týdny tance 2019 uzavře Gala představení, které představí renomované taneční umělce. Na scéně se objeví díla Attily Egerháziho, Mária Radačovského, Itzika Galiliho a Maura Bigonzettiho.  Juniorské umění bude reprezentovat soubor Bohemia Balet Taneční konzervatoře hl. m. Prahy s premiérovým dílem své rezidentní choreografky Bérangère Andreo a Balet Praha Junior Tanečního centra Praha, konzervatoře – gymnázia s dvěma ukázkami z kmenového repertoáru od Attily Egerháziho a absolventa Šimona Kubáně.

„Ve všech dosavadních třiceti dvou ročnících festivalu jsme se snažili vždy shromáždit nejkvalitnější komorní ukázky z ,moderního‘ repertoáru profesionálních, tedy kontinuálně a systematicky pracujících, uměleckých těles. Jedině takové instituce jsou schopné shromáždit perspektivní a kvalitní tvůrce, inscenační a produkční týmy a interprety a vytvořit jim stabilní inspirativní prostředí a korektní pracovní a sociální podmínky. Taková umělecká tělesa mohou účinně napravovat vážná traumata: obecnou povědomost o tanečním žánru a dostupnost tanečního divadla na rozsáhlých územích ČR,“ uzavírá Antonín Schneider.

Zdroj: Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium


Fotogalerie

Gala představení

Gala představení

Témata článku

Mezinárodní týdny tanceTaneční centrum Praha

Divadlo KomedieHybernia

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: