Mezinárodní výstava hudební a taneční literatury Book Me 2014 a představení Jany Vrány v NoD

Nakladatelství Akademie múzických umění už podruhé uspořádá mezinárodní výstavu Book Me, tentokrát zaměřenou na hudbu a tanec. Výstava se uskuteční ve dnech 12.–14. listopadu 2014 v rámci hudebního festivalu Struny podzimu v experimentálním prostoru NoD v pražské Dlouhé ulici. Milovníci hudby a tance zde najdou více než 400 titulů z České a Slovenské republiky, ale také z dalších zemí.
Vystavovat své publikace o hudbě a tanci širokého spektra žánrů zde budou takové nakladatelské domy, jako jsou Cambridge University Press, Harvard University Press, Intellect, Palgrave, Routledge, Yale University Press, Bloomsbury, Boydell & Brewer a další, z domácích například Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze, Ediční středisko Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Taneční zóna, Karolinum a další.
Knihy bude možné v poslední den výstavy zakoupit za zvýhodněnou cenu. Výstava začíná ve středu od 17:00 hodin, ve čtvrtek je přístupná od 10:00 do 21:00, prodejní doba je od 16:00 do 20:00 hodin. V pátek je otevřena od 10:00 do 18:00, po celou dobu jako prodejní.
V roce 2013 se uskutečnila výstava Book Me v rámci studentského festivalu Zlomvaz na pražské DAMU, kde vystavovali vydavatelé literatury o divadle. Těšila se velkému zájmu návštěvníků, mnoho knih bylo již první den zamluvených a v den prodeje se jich velká část prodala. Ti, na které se nedostalo, využili možnosti objednat si knihu za zvýhodněnou výstavní cenu prostřednictvím speciálního formuláře.

Ve středu 13. listopadu se jako součást výstavy knih s taneční a hudební tematikou Book Me odehraje také Electra, tragikomická multimediální show tanečnice, performerky a choreografky Jany Vrány a hudebníka Lukáše Bayera. Na tvorbě jejího programu se podílí například šperkařka Dana Bezděková nebo studio Lunchmeat. Jeviště tak vyplní tanec, zpěv, mluvené slovo, projekce, audio, vizuál i ticho.
Cílem představení je podle tvůrců prozkoumat to, co nemůžeme vidět, na co si nemůžeme sáhnout a na co neznáme odpověď. Jeho středobodem je vesmírná bytost Electra. „Na počátku stál nápad ztvárnit bytost, která pochází z jiné galaxie. Bylo jisté, že využiji tanec, kostým a hudbu - cítila jsem ale potřebu představení rozšířit také o jiné žánry, a proto jsem přizvala další umělce. Každý z nás pracuje se sobě vlastním nástrojem, ať je to tělo, mluvené slovo, hudba nebo projekce. Všechny tyto složky se vedle sebe na jevišti nenásilně propojují,“ popisuje vznik konceptu Jana Vrána.
O inscenaci napsala v recenzi pro Taneční aktuality Zuzana Smugalová: „Taneční produkce se nesla na zvukové vlně elektronické i akustické hudby oscilující mezi žánry dark industrial, minimal či drum’n’bass. Z efektů prostorových projekcí a z futuristického designu kostýmu tanečnice se odrážela ledovost černobílé atmosféry Čapkových sci-fi románů a novel. Tanečnice svými šperky jako by podtrhávala onu výjimečnost doby formování umělecké avantgardy tehdejšího modernismu, pro kterou byl vesmír opravdu ještě stále jen pohádkovou představou.“ Celý text si můžete oživit zde: http://www.tanecniaktuality.cz/electra/ Více o projektech na http://nod.roxy.cz/cs/program

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: