Ministr kultury Antonín Staněk rezignoval

Antonín Staněk. Zdroj Ministerstvo kultury.

Antonín Staněk. Zdroj Ministerstvo kultury.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se rozhodl odejít z funkce. Redakci Aktuálně.cz to potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček. Staněk se s ním dohodl, že odejde k 31. květnu. Ministr v posledních týdnech čelil kritice za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Ministr kultury Antonín Staněk mě o své rezignaci k 31. květnu předem informoval. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za jeho práci. Za současné vyostřené situace však resort potřebuje uklidnit a nový impulz. Jméno nového ministra kultury oznámím na konci května,“ řekl redakci Hamáček. Premiér Andrej Babiš se ke Staňkovu odchodu vyjadřovat nechtěl. „To je věc Hamáčka, já mám svých problémů dost,“ řekl Aktuálně.cz a HN.

Staněk v rezignačním dopise premiéru Babišovi, z něhož citovala agentura ČTK, napsal, že si za všemi svými kroky stojí. „V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masívní kampaň bez racionálního zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodárnému, ba protiprávnímu jednání ředitelů dvou prestižních institucí spadajících pod můj resort,“ uvedl.

Potvrdil rovněž, že se dostal do střetu s představiteli sociální demokracie, kterou ve vládě zastupuje. „Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD, a proto jsem se rozhodl vyhovět výzvě předsedy strany Jana Hamáčka a k 31. květnu rezignuji na post ministra kultury,“ napsal Staněk.

Zdroj: www.aktualne.cz

Témata článku

Antonín StaněkMinisterstvo kulturyrezignace

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: