Ministr kultury udělil medaili Artis Bohemiae Amicis Ivanu Liškovi

Ministr kultury Lubomír Zaorálek udělil Ivanu Liškovi medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Cenu z rukou ministra kultury převzal tanečník, choreograf, pedagog a ředitel baletu Ivan Liška v Nostickém paláci.

Ministr kultury udělil medaili Artis Bohemiae Amicis Ivanu Liškovi

Ministr kultury udělil medaili Artis Bohemiae Amicis Ivanu Liškovi

„Přínos Ivana Lišky k česko-německým kulturním vztahům a kultuře obecně je nesporný. Během své aktivní taneční kariéry hostoval na scénách téměř po celém světě. Jako šéf mnichovského Bavorského státního baletu uvedl řadu choreografů a angažoval tanečníky z celého světa. Ivan Liška se také zasloužil o úspěšnou spolupráci s představiteli českého baletu, když se podílel na řadě inscenací a projektů. Právem mu Artis Bohemiae Amicis náleží,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Ivan Liška se narodil 8. listopadu 1950 v Praze. Po absolvování pražské taneční konzervatoře odešel s rodinou do Spolkové republiky Německo. V letech 1977–1997 působil ve Státní opeře v Hamburku. V době svého vrcholného uměleckého vývoje současně hostoval na jevištích téměř po celém světě. Od roku 1998 do konce sezony 2015/2016 Ivan Liška řídil jeden z největších baletních souborů Německa – Bavorský státní balet v Mnichově.

Za svoji práci – a to jak ve vedení baletu, tak za činnost taneční a tvůrčí, převzal řadu ocenění.

Ivan Liška se také zasloužil o úspěšnou spolupráci s představiteli českého baletu. Stojí za řadou úspěšných projektů, prezentovaných na tanečních festivalech, pořádání mistrovských kurzů, autorských choreografií a inscenací.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

Artis Bohemiae AmicisIvan Liškaministr kultury

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: