Mistr a Markétka, světová premiéra baletu moskevského Velkého divadla

Baletní soubor Velkého divadla v Moskvě uvedl 1. prosince světovou premiéru nového tanečního díla Mistr a Markétka. Balet na motivy světoznámého stejnojmenného románu Michaila Bulgakova vytvořil choreograf Edward Clug, hudební partituru tvoří díla Alfreda Schnitkeho a Milko Lazara.

Velké divadlo v Moskvě. Zdroj Wikimedia Commons.

Velké divadlo v Moskvě. Zdroj Wikimedia Commons.

Do Velkého divadla byl Edward Clug pozván již podruhé, před třemi lety pro světoznámý soubor vytvořil svou verzi baletu Petruška se scénografií Marko Japelja a kostýmy Leo Kulase. Stejný tvůrčí tým se postaral o novou inscenaci Mistra a Markétky.

Michail Bulgakov, autor románové předlohy, pracoval v moskevském Velkém divadle ve 30. letech minulého století jako literární poradce a libretista, vytvořil čtyři operní libreta, žádné z nich se však nedočkalo premiéry. V tomtéž období již několik let psal svého Mistra a Markétku, knihu, která nakonec vyšla v roce 1966, šestadvacet let po autorově smrti.

Nápad na uvedení baletní inscenace na motivy románu přišel samotný choreograf, který si s myšlenkou uvedení Bulgakovova nejslavnějšího díla ve formě baletu pohrával již nějakou dobu. Příběh, který je metaforickou paralelou a satirou sovětského života, přesunul do prostředí plaveckého bazénu a vytvořil tak zprvu nevědomě další paralelu. V roce 1931 byl zdemolován pravoslavný kostel Krista Spasitele a na jeho místě nechal Stalin vybudovat nový bazén Moskva...

Partitura je složená z Concerta grossa č. 1 Alfreda Schnittkeho, jež je doplněno originální skladbou Milko Lazara, častého Clugova spolupracovníka. Světelný design si vzal na starost Tomaž Premzl.

Hlavní role během premiéry tančili Denis Savin a Olga Smirnova, v dalších obsazeních se objeví Arťom Ovčarenko, Jekatěrina Krysanova, Igor Cvirko či Maria Vinogradova.

Zdroj: Velké divadlo v Moskvě

Témata článku

Edward ClugMistr a MarkétkaRusko

Balet Velkého divadla v Moskvě

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: