Moravské divadlo Olomouc odkládá premiéru baletu Jesus Christ Superstar

Premiérové uvedení baletní inscenace Jesus Christ Superstar, které bylo naplánované na pátek 29. března a sobotu 30. března, musí být v tuto chvíli odsunuto. Hlavní komplikací se podle divadla ukázala být náhlá neochota tvůrců tohoto slavného muzikálu schválit baletní verzi. Přestože tvůrčí tým vedený režisérem a choreografem Robertem Baloghem a divadlo neponechali při přípravě ambiciózního projektu nic náhodě a dva roky jednali o svolení použít příslušnou hudbu a písně, krátce před plánovanou premiérou uvedla agentura zastupující autory muzikálu Jesus Christ Superstar, že nemůže poskytnout licenci k divadelnímu užití v baletu. Vedení divadla musí nečekané rozhodnutí tvůrců slavného muzikálu respektovat.
Plánovaná premiérová představení Jesus Christ Superstar budou v pátek 29. března a v sobotu 30. března nahrazena speciálním uvedením baletní inscenace Labutí jezero s exkluzivními hosty – sólisty baletu pražského Národního divadla Michalem Štípou a Miho Ogimoto.
 Vstupenky proto zůstávají v platnosti. Diváci, kteří budou chtít vstupenky vrátit, tak mohou učinit v pokladně divadla do pátku 29. března do 19 hodin a v sobotu 30. března od 18 do 19 hodin.

Ke zrušení inscenace se na svém facebookovém profilu vyjádřil také choreograf Robert Balogh (sdílíme bez úpravy):
"Vážení milovníci divadla,
je mi velmi líto, že se v pátek neuskuteční premiéra baletní verze Jesus Christ Superstar. Kolem této premiéry kolují různé zvěsti, které bych rád vyjasnil. Tím, že jsem šéf baletu profesionálního divadla, považoval jsem za samozřejmé, že práva k tomuto dílu zajistí kompetentní lidé, kteří nesou za toto v divadle odpovědnost.
V každém divadle jsou za vyřízení práv zodpovědné osoby včetně pana ředitele. V Moravském divadle převzala kompetence paní Veronika Hessová. Porady máme každý pátek. Na žádné poradě za rok a půl, kdy máme tento titul v dramaturgickém plánu, neupozornil nikdo na to, že práva nemáme. Není tato skutečnost v žádném zápise z porad. Nikdo mě neupozornil na tuto skutečnost ani tehdy, kdy jsem představení začal tvořit v lednu 2013. Týden před premiérou jsem byl obeznámen s tím, že práva nejsou. Všichni jsme usilovně pracovali a nikdo nechce pracovat zbytečně.
Energie, materiální záležitosti tzn. scéna a kostýmy...to celé stojí mnoho peněz, které dává náš zřizovatel a platí daňoví poplatníci.
Kdyby paní Hessová oznámila v lednu 2013, že práva nevlastníme, nikdy bych tuto práci nezačal a navrhl bych jiný titul, na který práva zajistit lze.
Tímto bych chtěl vyjasnit i různé pomluvy, které se šíří o tom, že za neuskutečnění této premiéry můžu já.
Tato skutečnost je bolestivá vůči vám, divákům, kteří mají balet rádi.
S plným svědomím vám všem slibuji, že osobně budu jednat a snažit se o to, abyste tento titul ještě na prknech Moravského divadla viděli.
Váš Robert Balogh"

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: