Moravské divadlo Olomouc uvede balet Bolero & Carmen

Osm týdnů před premiérou řešil soubor baletu Moravského divadla Olomouc otázku uvedení dubnové premiéry Bolero & Carmen/Carmen. Z důvodu náhlé nemoci choreografa Cayetana Sota, který měl se souborem připravit Carmen, přišly v úvahu i možnosti změny titulu, případně zrušení premiéry. Nakonec ale diváci o slíbená díla Bolero ani Carmen nepřijdou. Uměleckému šéfovi baletu Janu Fouskovi se podařilo domluvit náhradu v podobě Giorgia Madia. Se změnou choreografa přichází i změna názvu – inscenace se nově jmenuje Bolero & Carmen. Premiéra se uskuteční v plánovaném termínu 14. dubna 2023.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc.

„Vzhledem ke zdravotním problémům Cayetana Sota jsem v případě Carmen musel přistoupit ke změně choreografa, kterým se stal uznávaný a velmi zkušený italský choreograf Giorgio Madia. Jsem velmi rád, že moji nabídku přijal a je ochoten vytvořit pro náš soubor zcela novou a originální choreografii. Bude to jeho první spolupráce s Baletem Moravského divadla. Jsem přesvědčen, že v kombinaci s Bolerem vznikne velmi zajímavý a neotřelý večer a naši diváci se tak rozhodně mají na co těšit,“ uvedl Jan Fousek.

V inscenačním týmu Carmen tak dochází i k obměně výtvarníka scény a kostýmů, kterým bude Domenico Franchi, asistentem choreografa pak bude Duilio Ingraffia. Giorgio Madia se kromě choreografie věnuje také režii, light designu a scénografii. Po ukončení aktivní kariéry se stal baletním mistrem v toskánském baletu ve švýcarském Baselu a Berlíně. Později se stal uměleckým ředitelem baletu Teatr Wielki v Łodzi a baletním ředitelem a hlavním choreografem ve Wiener Volksoper. Seznam jeho prací, na nichž se podílel jako režisér a choreograf v rámci významných evropských baletních a operních scén, je rozsáhlý. Jedná se o klasické tituly jako Louskáček, Labutí jezero a Romeo a Julie; dále o autorské koncepty Alenka v říši divů, La Dolce Vita, Petr Pan, Don Juan a mnohé další.

„Smyslnost, vášeň, víra a smrt — kouzlo kreace Rodiona Ščedrina na CARMEN George Bizeta spočívá ve spojení nejdramatičtějších prvků s dechberoucí hudbou plnou magických momentů. Odtud beru inspiraci k vytvoření živé sekvence jednotlivých obrazů. Dynamickým splynutím hudby, výrazového projevu interpretů a kinetických možností dekorace, světel a kostýmů, usiluji o vytvoření něčeho mimořádného,“ prozradil svá východiska choreograf a režisér Giorgio Madia, který se v olomoucké inscenaci postará také o light design. Premiéra se uskuteční v plánovaném termínu 14. dubna 2023.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

BoleroCarmenGiorgio Madia

Moravské divadlo Olomouc

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: