Multimediální taneční představení inspirované tvorbou Josipa Plečnika: Materia

Multimediální taneční představení inspirované tvorbou Josipa Plečnika: Materia

Multimediální taneční představení inspirované tvorbou Josipa Plečnika: Materia

Na sklonku září se na pražských Vinohradech uskuteční v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně multimediální taneční projekt Materia. Proběhne ve dvou dnech, 26. a 27. 9. od 21 hodin. Site-specific představení v nitru kostela je inspirováno tvorbou slovinského architekta Josipa Plečnika, jehož nejznámějším pražským dílem je právě kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Inscenace čerpá z obou rovin, ze zkoumání procesu tvorby i ze samotného architektonického díla. Chce umožnit návštěvníkům zažít tuto památku „jinak“.
Na projektu spolupracují choreografka Dana Pala, hudební skladatel Jiří Lukeš, scénografka Ha Thanh Nguyen a light - designér Jan Komárek. Společně zkoumají fyzický i duševní materiál, vlastnosti prostoru, proces tvorby architekta a jeho využití pro stavbu choreografie. Ta pracuje s principy, které architekt používá při tvorbě architektonického návrhu. Výsledné obrazy zpodobňují tyto principy a ve výsledku budují ucelené představení - hotovou architektonickou stavbu.
Diváci se mohou těšit na víceúrovňový zážitek umocněný působivostí Plečnikovy stavby. Mezi dvěma hlavními částmi představení je tanečníci za doprovodu hudby, šité jednotlivým oddílům kostela na míru, povedou od kostelní věže až do krypty. Na své si tak přijdou i milovníci architektury, kteří chtějí zažít památku jinak. V představení tančí Helena Šťávová, Dana Pala, Jaroslav Ondruš, Andrea Vykysalá a Radim Klásek. Vstupné na místě je 150 Kč, v předprodeji 100 Kč. Aktuální informace naleznete na www.facebook.com/projektmateria

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: