Musica Florea a Hartig Ensemble uvedou v září v Praze Händela i Beethovena

Musica Florea a Hartig Ensemble uvedou v září v Praze Händela i Beethovena

Musica Florea a Hartig Ensemble uvedou v září v Praze Händela i Beethovena

V první polovině září se vrací na nádvoří Lichtenštejnského paláce (Letní scénu AMU) Musica Florea a v její produkci znovu ožije divadlo doby baroka i empíru. Po roce zde vyroste barokní divadlo – mobilní scéna Florea Theatrum, na které Musica Florea a taneční soubor Hartig Ensemble představí nové nastudování opery-baletu Terpsichora Georga Friedricha Händela, pražskou premiéru Beethovenova baletu Prométheovi lidé aneb Moc hudby a tance nebo pásmo barokních tanečních čísel a skladeb. Představení se uskuteční 8. a 12. září 2016 vždy od 20 hodin.
Hudebního nastudování všech uváděných děl se ujal dirigent a umělecký vedoucí orchestru Musica Florea Marek Štryncl, choreografie a režie Helena Kazárová, profesorka AMU a umělecká vedoucí souboru Hartig Ensemble – Tance a balety třech staletí.
Po několika letech se Musica Florea a Hartig Ensemble vrací k dílu, které barokní skladatel Georg Friedrich Händel zkomponoval v roce 1734. „Terpsichora vznikla jako hold skladatele skvělé francouzské tanečnici Marii Sallé a byla uvedena před jeho starším dílem, operou Il Pastor fido, jež se v Londýně hrála již roku 1712. Jedná se o představení, ve kterém děj nemá žádný vztah k opeře, která po něm následovala, jde o samostatný dramatický kus,“ vysvětluje choreografka a režisérka Helena Kazárová.
V inscenaci se v hlavních rolích představí sopranistka Irena Troupová jako múza hudby Erató, sólistka Hartig Ensemble Blanka Ferjentsik Wernerová zatančí titulní roli – múzu tance Terpsichoru a kontratenorista Roger Isaacs (USA/JAR) vystoupí v roli Apollona.
Händelově Terpsichoře bude předcházet pásmo instrumentálních i tančených hudebních čísel z dílny skladatelů, jakými jsou Jean-Baptiste Lully, Jean-Féry Rebel, André Campra nebo Henry Purcell. Představení proběhne 8. září 2016 na nádvoří Lichtenštejnského paláce na HAMU.
Své pražské premiéry v dobové stylové interpretaci se dočká jediný známý balet Ludwiga van Beethovena Prométheovi lidé. První scénické uvedení, vycházející z estetiky doby vzniku díla, představili Musica Florea a Hartig Ensemble nejprve letos v červnu ve Valticích, tedy po 215 letech. Nyní bude konečně uveden na mobilní scéně Florea Theatrum. Dílo Die Geschöpfe des Prometheus, op. 43, uvádí Musica Florea a Hartig Ensemble jako balet Prométheovi lidé aneb Moc hudby a tance.
Pražské premiéře vystoupí v titulní roli Prométhea Václav Janeček, (tč. vedoucí katedry tance HAMU), První ženu a Prvního muže, které bájný Titán stvořil, zatančí Jaime Reid, členka Béjart Ballet Lausanne, a Adam Zvonař, sólista Bayerisches Staatsballet München.
Inscenátoři, mezi které patří kromě choreografky Heleny Kazárové a dirigenta Marka Štryncla také kostýmní výtvarník Roman Šolc, restaurátor a malíř kulis Jiří Bláha a architekt Václav Krajc, usilovali o obnovení podoby tohoto baletu tak, jak mohl vypadat v době svého vzniku v roce 1801. Ludwig van Beethoven je širší veřejnosti známý jako autor devíti symfonií, mnoha klavírních koncertů a sonát. Z tvorby divadelní se zachovala pouze jediná opera (Fidelio) a jediný balet, který nyní české publikum poznává v této jeho co nejpůvodnější podobě.
Oslavou múz hudby, tance a divadla (tragédie i komedie) se toto dílo zároveň krásně hodí k oslavám 70. let od založení Akademie múzických umění, na jejíž půdě se bude odehrávat, je to Alma Mater také většiny účinkujících, kteří se na dílu podílí. Jsme proto potěšení, že záštitu nad představením převzal docent Jan Hančil, rektor AMU,“ uzavírá režisérka inscenace Helena Kazárová. Představení se uskuteční 12. září 2016 také na nádvoří Lichtenštejnského paláce na HAMU.

Zdroj: Musica Florea

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: