Na podzim se bude v Ponci tančit tango i experimentovat s elektřinou

Podzimní premiéry v divadle Ponec obsáhnou široké spektrum žánrů od experimentálního výzkumu až po argentinské tango. V období od října do prosince bude uvedeno celkem pět premiér, mezi jejichž tvůrci nechybí zástupci nejvýznamnějších souborů na poli současného českého tance – DOT504 a NANOHACH. Představena bude i tvorba mladých choreografů v podání Pražského komorního baletu. První premiérou v nové sezóně bude projekt Tenze mladé choreografky Markéty MAIY Kuttnerové, který se koná 4. října 2013. Jedná se o experimentální pohybově-taneční představení na hranici výzkumu a performance, kdy pohyb interpretky (Jany Vrány) bude dálkově řízen pomocí elektrických impulsů vysílaných ze zařízení TENS (Transkutánní Elektrická Nervová Stimulace). Záměrem autorky při tvorbě bylo zjistit, zdali je možné nalézt nový pohybový směr vycházející ne z pokynů mozku, nýbrž jiných elementů.
Zcela odlišný styl bude prezentován představením Quilombo /premiéra 13. října/ z prostředí argentinského tanga. Tanečnice a choreografka Patricie Poráková na něm spolupracovala s nejlepšími tanečníky argentinského tanga současnosti. Zvláštní název Quilombo v afrobrazilské kultuře znamená „komunitu zběhlých otroků hluboko uvnitř džungle“ a symbolizuje tak revoluci a osvobození. V dialektu Lunfardo, slangu z podsvětí argentinského tanga a zároveň jazyku textů jeho písní, zas „quilombo“ znamená „bordel“. Toto představení přinese fascinující pohled na svět tanga, jelikož bylo vytvořeno lidmi, kteří tímto tancem skutečně žijí.
První z listopadových premiér je představení Bouchačka souboru DOT504, pod kterým je podepsáno autorské duo Jiří Pokorný a Martin Vraný. Tento komorní duet pro tři osoby bude uveden 4. listopadu. Divadelní dramatik a režisér Jiří Pokorný v něm vytvořil příběh netradičního a přesto stále stejného trojúhelníku dvou žen a muže. Důležitou roli vypravěče příběhu v představení zosobňují různé jevištní složky – tanec, performance, herectví i hudba.
Další z avízovaných premiér se uskuteční 18. listopadu v rámci festivalu NANOHACH ČESKY. Bude jí představení Flashed by, které vzniká v koprodukci souboru NANOHACH a občanského sdružení Tanec Praha. Autorkou představení je Lenka Flory, interpretkou Lea Švejdová. Flashed by se zabývá reflexí faktu, jakým způsobem zůstávají osudy heroických žen zapsány v kolektivním ženském povědomí, a také tím, jak je každá žena hrdinkou i ve svém běžném životě.
Tři originální choreografie mladých tvůrců představí premiéra Occamova břitva, která bude uvedena 10. prosince. Hostující Pražský komorní balet (PKB) dává možnost mladé generaci českých a slovenských choreografů profesionálně tvořit pod vedením pedagogů z PKB a HAMU (Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze). V letošním roce budou představena díla tanečníků PKB Nikol Šneiderové a Šimona Kubáně a studenta choreografie na HAMU Pala Kršiaka. Všechny tři práce mají společné jmenovatele – přesnost, jednoduchost výpovědi, jasnost tématu a vyhranění se. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: