Na vídeňském festivalu ImPulsTanz byla po páté udílena cena Prix Jardin dʼEurope

V sobotu 12. srpna se v rámci mezinárodního tanečního festivalu

ImPulsTanz ve Vídni konalo vyhlášení ceny Prix Jardin dʼEurope, ocenění nejlepšího choreografického díla ze soutěžní části festivalu [8:tension] Young Choreographersʼ Series. Porota cenu letos rozdělila mezi dvě vítězná díla a jejich autory: jsou jimi Eeva Muilu & Milja Sarkola (FI) a jejich opus In Human Disguise a Florentina Holzinger (NL/AT) s dílem Silk. S cenou se pojí peněžitá odměna ve výši 5.000,- Eur a residenční pobyt ve vídeňském tanečním centru. Třetí cenu symbolizuje socha-objekt s názvem „Papilotte“ vytvořený výtvarníkem

Heiri Häfligerem a tu získala

 

Naoko Tanaka (DE/JP) za inscenaci Die Scheinwerferin.V porotě zasedli tři odborníci na současný tanec, Bettina Kogler (imagetanz / Rakousko), Koen Kwanten (APAP / Belgie) a Gergely Tallo (Workshop Foundation / Maďarsko), kteří se, jak vysvětlili, rozhodli neudělit cenu tomu představení, které se jim nejvíce líbilo, ale využít cenu Prix Jardin dʼEurope jako možnost podpory, povzbuzení, investice do budoucnosti, věnovat ji tomu umělci, u kterého cítí největší potenciál, který podle nich zaslouží nejvíc podpory a povzbuzení k další práci, na koho bude mít cena největší vliv.
Porota se také rozhodla neudělit cenu jednomu tvůrci, ale udělit více cen, které nadto zahrnují nejen finanční odměnu, ale také možnost residenčního pobytu, aby umělci získali nové možnosti, zkušenosti pro svou uměleckou tvorbu v novém prostředí. Rozhodnutí věnovat jako cenu sošku vytvořenou Heiri Häfligerem umělkyni Naoko Tanaka vysvětlila porota ve své řeči takto: „Také jsme se rozhodli věnovat sochu Heiri Häfligera navrženou v ateliéru Franz West ještě někomu dalšímu, jako symbolické ocenění a podmět k tomu, aby pokračoval v hledání své cesty. V tomto případě chceme podpořit umělce z jiné oblasti umění, který překračuje hranice a hledá nové oblasti.”
Program přehlídky [8:tension] Young Choreographersʼ Series byl letos formován z mnoha stran. Byly tu návrhy z organizace ImPulsTanz, ze sítě Jardin dʼEurope a take od umělců vystupujích na choreografické platformě Austria CPA* 2012, která se konala v rámci ImPulsTanz 2012. Tak se stalo, že finské umělce nominoval Rakušan Chris Haring a práci Naoko Tanaka navrhla v Rakousku žijící Francouzka Anne Juren a Rakušanka Florentina Holzinger, která vystupovala v rámci CPA* 2012 v sekci [8:tension], byla vybrána na doporučení kurátorů ImPulsTanz.

Prix Jardin dʼEurope byla poprvé udělena v roce 2008, rovněž v rámci festivalu ImPulsTanz v sekci debutujích choreografů [8:tension] Young Choreographersʼ Series. V následujícíh letech byla udílena v rámci festivalů v Bruselu (2009), Istanbulu (2010) a naposledy v Bukurešti (2011), až se letos vrátila zpět do Vídně.

Zdroj: impulstanz.com Foto: Vítězové a porota 5th Prix Jardin d'Europe, zleva Eeva Muilu, Gergely Talló, Naoko Tanaka, Florentina Holzinger, Koen Kwanten, Bettina Kogler © Judith Lutz

 

Témata článku

Rakousko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: