Národní divadlo Brno: premiéry v sezoně 2015/2016

Národní divadlo Brno: premiéry v sezoně 2015/2016

Národní divadlo Brno: premiéry v sezoně 2015/2016

Pod vedením uměleckého šéfa baletu Národního divadla Brno, Mária Radačovského, se v sezoně 2015/2016 uskuteční dvě premiéry. Komponovaný večer Made in USA složený z děl choreografů Georgea Balanchina, Oliviera Weverse a Mosese Pendletona. Také druhá premiéra sezony bude složena z děl tří choreografů Jiřího Kyliána, Lukáše Timuláka a Mária Radačovského.
Premiéra inscenace Made in USA se uskuteční 29. října 2015 a bude věnovaná choreografům, jejichž uměleckým domovem byly nebo jsou Spojené státy americké. V rámci večera bude uvedena choreografie Serenade Georgea Balanchina. Dále dílo současného tvůrce a bývalého prvního sólisty severoamerických baletních souborů Oliviera Weverse s názvem Sofa. Večer pak uzavře Lunar Sea – Noire Blanc, vizuálně taneční dílo souboru Momix pod uměleckým vedením Mosese Pendletona.
V rámci druhé brněnské premiéry nazvané Petite Mort se 21. ledna 2016 představí choreografie Jiřího Kyliána stejného jména. Národní divadlo Brno se tak začlení do společnosti padesáti souborů světa, které mají na repertoáru díla tohoto světově uznávaného choreografa. „Nejuznávanější taneční tvůrce současnosti je autorem mistrovské choreografie Petite Mort, tance pro šest mužů, šest žen a šest kordů. Po boku mistra se v tomto večeru představí i choreografové, které spojuje zkušenost s působením v Nederlands Dans Theater právě pod Kyliánovým uměleckým vedením,“ dodávají zástupci NdB. Dále se představí slovenský choreograf Lukáš Timulák, který zkoumá ve svém Masculine Feminine některé z největších záhad našeho každodenního života, rozdíly mužského a ženského světa. Umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský završí večer choreografií Spolu. „Jedná se o mikropříběh o vítězstvích a prohrách, hledání a nacházení, o společných prožitcích a zkušenostech, které nás spojují s druhými lidmi,“ uzavírá Radačovský.

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: