Národní divadlo Brno připravuje premiéru 4 Elements

Národní divadlo Brno připravuje premiéru 4 Elements

Národní divadlo Brno připravuje premiéru 4 Elements

V brněnském Mahenově divadle bude mít 9. března 2018 premiéru baletní program 4 Elements. Divákům nabídne čtyři choreografie, dvě z nich od světoznámého choreografa Jiřího Kyliána. Divadlo také poprvé uvede dílo další světové choreografické osobnosti, Španěla Nacha Duata.

Jde o čtyři samostatné choreografie, nikoli souvislý celek. Každá část večera má své inspirační zdroje, uvedl dramaturg baletu Národního divadla Brno Karel Littera. Čtyřmi elementy v názvu večera nejsou přímo míněné přírodní živly.
Choreografie Hidden Order od Lukáše Timuláka v sobě spojuje elementy tance, hudby i vizuálního umění. Právě vizuální podoba scény se bude zaměřovat na vzory, skrytý řád, který lze nalézt v přírodě a světě. Další dvě choreografie, Falling Angels a Sarabande, pocházejí od Jiřího Kyliána. Falling Angels je dílo pro osm žen o ženskosti a zazní k němu živá hudba souboru bicích nástrojů Dama Dama.
„Představení to přidává extra dimenzi, kterou by diváci mohli ocenit,“ řekla Roslyn Andersonová, která má na starosti nastudování této části večera. Sarabande je oproti tomu čistě mužská záležitost. Pojednává o tom, jak muži objevují sami sebe. Čtvrtá část Gnawa je od španělského choreografa Nacha Duata, který do Brna přijede na premiéru. „Gnawa je velmi pozitivní dílo. Hudba je jedinečná, jde o africké písně, které jdou do nitra, do hloubky bytí,“ uvedla Luisa María Ariasová, která Gnawu v Brně nastudovala.
Podle uměleckého šéfa baletu Mária Radačovského se divadlo díky programu 4 Elements dostává na úroveň Evropy 21. století. Klade značné nároky zejména na rychlost. Pro členy souboru bylo vyšší tempo výzvou, ale poprali se s ní.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: