Národní divadlo moravskoslezské zve na setkání s tanečníkem Danielem Squirem

Setkání s Danielem Squirem je jedinečnou příležitostí seznámit se s americkým postmoderním tancem i tvůrčí prací Johna Cage a Merce Cunninghama a být u vzniku nového projektu Pocta Cunninghamovi, který chystá Národní divadlo moravskoslezské. V září roku 2014 uplyne přesně 50 let od doby, kdy umělci John Cage a Merce Cunningham navštívili Československo a i přes tehdejší politickou situaci zde uskutečnili svá představení. Národní divadlo moravskoslezské chce tuto výjimečnou událost připomenout výročním koncertem umělců, kteří dané věci byli přítomni nebo svou uměleckou činností navazují na tvůrčí práci Johna Cage a Merce Cunninghama,“ vysvětluje autorka mimořádných projektů NDM Martina Klézlová. Součástí hudebně-taneční performance Pocta Cunninghamovi k 50. výročí vystoupení Merce Cunningham Dance Company v Praze a Ostravě tak bude i choreografie bývalého člena světoznámé skupiny Merce Cunninghama  Daniela Squira.
Daniel Squire vystudoval tanec ve White Lodge na Rambert School. Poté, co se přestěhoval do New Yorku, pracoval mnoho let s Mercem Cunninghamem a vystupoval v divadlech po celém světě. Dnes žije v New Yorku a pracuje jako tanečník, choreograf, taneční pedagog a herec.
V rámci svého působení v Ostravě uskuteční Daniel Squire také taneční workshop s přednáškou, během kterých se ostravští fanoušci tance budou moci seznámit s americkým postmoderním tancem i tvůrčí prací Johna Cage a Merce Cunninghama. V první části projektu bude představena taneční technika a repertoár Merce Cunninghama s přednáškou z historie legendární skupiny Merce Cunningham Dance Company.
Ve druhé polovině programu se uskuteční samotný taneční workshop. Projekt vzniká ve spolupráci s Multižánrovým centrem Cooltour Ostrava. Daniel Squire vystoupil v Ostravě také vloni, a to v rámci festivalu Ostravské dny 2013.
Setkání s Danielem Squirem se uskuteční 15. září v Multižánrovém centru Cooltour Ostrava. Přednáška bude zahájena v 17.30 hodin, taneční workshop proběhne od 18.30 do 20.30 hodin. Více informací: http://www.ndm.cz/cz/stranka/263-pocta-cunningamovi.html. Daniel Squire se narodil v Halifaxu ve Velké Británii. Studoval tanec ve White Lodge na Rambert School, souběžně pracoval jako bubeník v různých poloprofesionálních orchestrech v Yorkshiru a Londýně. Později pracoval jako tanečník s Michaelem Clarkem a Matthewem Hawkinsem a také hrál roli Tadzia v Brittenově Smrti v Benátkách v Glyndebourne.
Poté, co se přestěhoval do New Yorku, pracoval Daniel Squire mnoho let s Mercem Cunninghamem, vystupoval v divadlech po celém světě včetně Palais Garnier & Théâtre de la Ville (Paříž), Staatsoper Unter den Linden & Schiller Theater (Berlín), The Roundhouse, the Barbican, Tate Modern (Londýn), Festival Theatre (Edinburgh), Kennedy Center (DC), New York State Theater, Brooklyn Academy of Music, The Rose Theater & City Center (New York).
Spolupracoval s hudebníky, mj.: Radiohead, John Paul Jones, Sigur Rós, Takehisa Kosugi & Sonic Youth.
Od roku 2003 byl také hlavním členem (hercem, kameramanem a hudebníkem) Marisela La Grave's inter media group Magnetic Laboratorium, kde spolupracoval s Johnem Kellym, Irish Modern Dance Theatre, Paulinou Olowskou.
V sezóně 2013/2014 byl kurátorem tanečního programu výstavy Dancing Around the Bride, Cage, Cunningham, Johns, Rauschenberg a Duchamp v Muzeu umění ve Philadelphii. Nyní žije v New Yorku a pracuje jako tanečník, choreograf, taneční pedagog a herec.
Jako taneční pedagog spolupracuje například se soubory Rambert Dance Company, DV8 Physical Theatre, Matthew Bourne's New Adventures (anglický národní projekt pro rozvoj mladé taneční generace), Rambert School of Ballet and Contemporary Dance, Central School of Ballet, Northern School of Contemporary Dance, Kingston University a Falmouth University. Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: