Národní divadlo - taneční inscenace příští sezóny

Balet Národního divadla připravuje pro sezonu 2013/2014 dvě premiéry. Na naše jeviště se opět vrátí věhlasný Prokofjevův balet Romeo a Julie. Půjde o úplně novou inscenaci, jejímž režisérem a choreografem bude umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska. Důvod zášti a věčného sváru mezi rody Monteků a Kapuletů je zde vykreslen jako věčný konflikt mužského a ženského principu. „Předchozí úspěšná verze baletu Romeo a Julie z dílny Youriho Vàmose, kterou jsme měli na repertoáru v letech 2006–2010, měla určitý svůj styl, poetiku, specifické dobové zakotvení. V tomto případě půjde, tedy kromě základní osy příběhu jako takového, o dílo značně odlišné,“ upozorňuje Petr Zuska.
Rok 2014 je Rokem české hudby, na což Balet ND reaguje produkcí s názvem Česká baletní symfonie II. Tento projekt navazuje na stejnojmenný večer z minulosti, kde se hudba význačných českých skladatelů potkala s tvorbou různých generací českých choreografů. Nejinak tomu bude i v tomto triptychu, říká Petr Zuska. Inscenaci bude otevírat Polní mše Bohuslava Martinů v legendární choreografii Jiřího Kyliána. Prostřední část večera vytvoří Petr Zuska pro dvanáct tanečnic, které interpretují první větu Stabat Mater Antonína Dvořáka. Nejmladším z trojice choreografů bude na závěr Viktor Konvalinka, sólista souboru a zároveň již etablovaná tvůrčí osobnost. Choreografii s názvem Guru koncipuje na novou hudbu současného skladatele Jana Jiráska. Česká baletní symfonie II bude hrána i zpívána živě, tedy ve spolupráci s orchestrem, sólisty a sborem Opery ND.
Třetí novinkou příští sezony měl být na začátku června tradiční klasický baletní titul, a to v novém nastudování přímo pro soubor Baletu ND. Kvůli časovému posunu hlavní rekonstrukce jevištních technologií ve Státní opeře a zároveň kvůli opět seškrtanému rozpočtu byla tato produkce posunuta až do sezony následující, konkrétně na listopad 2014. Nová scéna Národního divadla bude také dějištěm nových tanečních, pohybových a multimediálních inscenací. Premiérová inscenace sezony 2013/2014, kterou pro Laternu magiku připravila režisérka Alice Nellis, přiblíží Poslední dny Julese Verna. Okolo autora, uvězněného na lůžku ve stavu mezi vědomím a nevědomím, se na jevišti střídají krajiny a příběhy nejznámějších verneovek (Pět neděl v balóně, Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta do středu Země) s apokalyptickými vizemi budoucnosti ze „zapomenutého“ románu Paříž ve dvacátém století. Boj o jeho vydání i Vernovy pochybnosti o tom, zda se lidstvo posedlé vědecko-technickým rozvojem vydalo správným směrem, zachycují realistické pasáže inscenace, která kombinuje film, tanec, činohru a hudbu. Premiéra se uskuteční 6. února 2014.
I nadále se Nová scéna ND a Laterna magika bude věnovat tématu multimédií v divadle. Moderní technologie pronikají do všech oblastí běžného života a ani umělecký svět nezůstává pozadu. Ve světě se plně využívá možností moderních počítačových technologií jako neoddělitelné součásti divadelních inscenací. Projekt Divadlo 3. tisíciletí si klade za cíl inspirovat tvůrce a umělce nejen z divadelního prostředí a ukázat, jak mohou oživit svou tvorbu za pomocí nejmodernějších technologií. Divadlo 3. tisíciletí bude sloužit jako platforma pro prezentaci tvůrců, jejich projektů a multimediálních technologií, bude místem pro setkání lidí napříč Evropou, bude se věnovat historii multimediálního divadla, ale i kriticky nahlížet na míru a způsob použití multimédií v samotných představeních. Pět dní projekt zahrnující workshopy, přednášky a prezentace projektů, které doplní vybrané divadelní představení, proběhne v termínu od 1. do 5. prosince 2013.  Zdroj: Národní divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: