Národní kolo Eurovizní soutěže mladých tanečníků zná své vítěze

Adéla Abdul Khalegová z Tanečního centra Praha nebo Vojtěch Rak z Taneční konzervatoře hlavního města Prahy – jeden z nich bude v červnu zastupovat Českou republiku ve finále Eurovizní soutěže mladých tanečníků 2013. Stali se vítězi národního kola této soutěže, kterou pořádá Evropská vysílací unie (EBU), jejímž členem je i ČT. Soutěže se mohou účastnit sóloví tanečníci mezi 16 a 21 lety. V národním kole, které se konalo 18. ledna v Praze, bojovali o postup zájemci z konzervatoří, tanečních studií a škol z Prahy, Ostravy a Sokolova. Odborná porota ve složení Zdeněk Prokeš (umělecký šéf Laterny magiky), Jana Návratová (šéfredaktorka Taneční zóny), Nataša Novotná (tanečnice, choreografka, výkonná šéfka souboru 420PEOPLE), Ivanka Kubicová (taneční pedagožka, choreografka, HAMU), Ivana Hannichová (tanečnice, choreografka, šéfka souboru Dance 2XS) a Marie Kučerová (Česká televize) ocenila u vítězů velmi vyrovnaný výkon po stránce technické i interpretační.
Khalegová i Rak jsou podle porotců oba výrazné taneční osobnosti s velkým potenciálem budoucí kariéry. „Výběr ukázal, že má Česká republika v tomto oboru opravdu co nabídnout,“ domnívá se Vítězslav Sýkora, kreativní producent tvůrčí producentské skupiny pro hudební pořady ČT, a s potěšením dodal: „Jsme rádi, že se Česká televize opět po několika letech této prestižní soutěže účastní.
Na finále v polském Gdaňsku pojede jen jeden z vítězů národního kola. O postupu Adély Abdul Khalegové nebo Vojtěcha Raka rozhodne EBU se svou odbornou pracovní skupinou a finálovým choreografem. Vítěze Eurovision Young Dancers 2013 bude porota vybírat ze zástupců nejmladší taneční generace ze čtrnácti zemí. Ve finálovém týdnu se společně naučí původní společnou choreografii, ve které každý z nich dostane sólový prostor, a 14. června pak bude vyhlášen nejlepší tanečník soutěže. Finálový večer odvysílá i Česká televize. Zdroj: ČT

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: