Nejmladší generace českého nového cirkusu vstupuje na kulturní scénu prvním celovečerním představením Bum+

Nejmladší generace českého nového cirkusu vstupuje na kulturní scénu prvním celovečerním představením Bum+

Nejmladší generace českého nového cirkusu vstupuje na kulturní scénu prvním celovečerním představením Bum+

Premiéra novocirkusové skupiny Cink Cink Cirk s názvem Bum+ proběhne 9. března 2015 v pražském Paláci Akropolis. Divákům nabídne ukázku tvorby mladých umělců, kteří jsou jako jedni z prvních vychováni v prostředí českého nového cirkusu.
Celovečerní představení Bum+ navazuje na inscenaci Bum, která vznikla na jaře roku 2014. Premiéra proběhla v pražském KD Mlejn a nastolenou otázkou: „Pocházíme všichni z okurek?!“, nabídla světu zcela nový pohled na vznik lidské existence. Do konce roku 2014 soubor odehrál dvacet sedm repríz na vnitřních i venkovních akcích, ve dvanácti městech po celé České republice.
Po roce přichází s volným pokračováním inscenace a divákům slibuje rozvinutý příběh z cinknutého světa. Bum+ znovu otevírá dveře do prostoru před i za oponou jedné klasické cirkusové společnosti. Diváci se opět ocitnou tam, kde všichni pocházíme z okurek. Toto spatřit znamená, že naše životy už nebudou jako dřív. Doba jde dál a v umění je tomu stejně tak. Jak se s adaptací do světa moderního umění popere okurkový cirkusový rod a v jakém bodě najdou své já, to vše se dozvíte v tomto původním rozvinutém příběhu.
Cink Cink Cirk je novocirkusová skupina tvořená šesti mladými performery, kteří se před několika lety setkali v Cirqueonu - centru pro nový cirkus. Zde se učili od zkušených lektorů a postupem času načerpali dovednosti v párové, pozemní i závěsné akrobacii, žonglování, scénickém tanci i divadle. „Začala nás naplňovat myšlenka, že i my můžeme pomoci tomu, aby byl pojem nový cirkus rozšířen i u nás a dostalo se mu divácké obliby.“, říká Aleš Hrdlička, člen Cink Cink Cirk. Tato skupina se naladila na stejnou notu a začala pod vlastní taktovkou tvořit svůj vlastní lehce cinknutý svět. To vše teď uplatňují ve své autorské tvorbě, která probíhá ve spolupráci se dvěma pražskými prostory Cirqueon a KD Mlejn, kde skupina trénuje a zkouší.  Z druhého zmiňovaného pochází akrobatka a absolventka HAMU Eliška Brtnická, která spolupracuje s Cink Cink Cirk jako supervizor při přípravě nových představení. „Práce s Cinkáčema je výborná, jsou velice kreativní a umí eliminovat prvoplánovost. Taky jsou skvělá parta, a proto jim to tak funguje. Navíc mají ještě ten mladický elán a nadšení a tahle energie z nich během představení tak lítá, že jim jen málokdo nepodlehne.“, říká Eliška. Zdroj: Skupina Cink Cink Cirk

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: