Německý moderní tanec na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Světová kulturní organizace UNESCO na začátku prosince rozšířila seznam nehmotného kulturního dědictví. Nově se na něm nalézá moderní tanec v Německu, jehož podoba se tvořila převážně ve 20. a 30. letech minulého století a mezi jehož přední představitele patří jména jako Rudolf Laban, Rosalia Chladek, Mary Wigman nebo Kurt Jooss.

Německý moderní tanec na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Německý moderní tanec na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Zasedání komise proběhlo ve dnech 28. listopadu – 3. prosince v marockém Rabatu, kde bylo rozhodnuto, že seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO obohatí kromě německého moderního tance také např. kultura francouzské bagety a tvorba rumu z melasy na Kubě.

Moderní tanec byl jediným letošním německým kandidátem. Na webu UNESCO o něm samotná organizace uvádí: „Moderní tanec je forma pohybového výrazu, který se odlišuje od klasického baletu. Tanečníci hledají věrohodné vyjádření svých emocí a životních zkušeností, pozornost je zaměřena jak na sólová díla, tak spolupráce malých skupin, kde věk, společenské postavení, původ, fyzická zdatnost a gender nehrají žádnou roli. Moderní tanec je v Německu vyučován tanečníky, choreografy a pedagogy různého věku a stylů, zabývá se základní rytmickou pohybovou výchovou, tanečními projekty pro děti a mladistvé ve veřejných školách, workshopy v tanečních studiích a kulturních institucích i studijními programy pro dospělé. Je všestrannou kulturní aktivitou, která posiluje mezilidské vztahy, komunitu a má hluboké lokální kořeny. Ze sociologického pohledu je vnímán jako projev společenské soudržnosti, podporuje integraci a inkluzi, především znevýhodněných skupin, jako jsou zdravotně postižení či staří lidé. Je projevem fyzického i emocionálního výrazu.“

V seznamu nehmotného kulturního dědictví se nachází mnoho tanečních projevů především z tradiční lidové kultury z celého světa – např. srbské a chorvatské kolo, rituální tance Japonska či z Peru nebo slovácký verbuňk.

Zdroj: ich.unesco.org

Témata článku

moderní tanecNěmeckoUNESCOZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: