Newyorská kultura se kvůli koronaviru dočká škrtů. Přijde o 35 % financí od města, včetně NYC Ballet

V souvislosti s pandemií koronaviru předložil primátor New Yorku nový plán na rozpočet příštího roku, který oproti původnímu lednovému obsahuje řadu škrtů, kulturu nevyjímaje. Jedna z nejhůře postižených oblastí zástavou společenského života tak nemůže počítat ani s velkou podporou města. Omezení rozpočtu se dotkne souboru New York City Ballet nebo Lincoln Center of Performing Arts, patřících do Skupiny kulturních institucí, které podporu města čerpají.

Bill de Blasio. Zdroj Wikimedia Commons.

Bill de Blasio. Zdroj Wikimedia Commons.

Finanční injekce města směrem ke kultuře byla pro rok 2020 přitom dosud nejvyšší, bude se proto jednat o velký skok. Z letošních 212 milionů dolarů by se na příští rok měly četné newyorské kulturní instituce dočkat jen 137 milionů, tedy o 35 % méně. Rozhodnutí však zatím není finální, jedná se o návrh, který musí město v červnu schválit.

„Naše největší priority jsou jednoduché: Aby byli lidé v bezpečí, abychom ochránili jejich zdraví, ujistili se, že mají kde bydlet a co jíst,“ řekl primátor New Yorku Bill de Blasio ke škrtům. Jeho původní plán byl přitom velmi štědrý v souladu s programem CreateNYC na podporu kultury.

Krom slavného souboru New York City Ballet zasáhne změna v rozpočtu také například Metropolitní muzeum umění nebo Brooklynské muzeum. „Žádné škrty nebereme na lehkou váhu, zvláště ne uprostřed této krize, kdy jsou prostředky zoufale zapotřebí, ale tyto škrty zmírní širší finanční realitu, s níž se město potýká,“ řekl mluvčí kulturního resortu newyorské radnice serveru Artforum.

Zdroje: Artforum, Artnews

Témata článku

koronaviruskulturaNew York

New York City Ballet

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: