Noc divadel: co chystá NoD, Ponec a Nová scéna ND

Noc divadel: co chystá NoD, Ponec a Nová scéna ND

Noc divadel: co chystá NoD, Ponec a Nová scéna ND

European Theatre Night, noc otevřených divadel a výjimečných zážitků proběhne současně v jedenácti evropských zemích. Na Nové scéně se uskuteční speciální komentovaná prohlídka budovy Nové scény s ukázkou principů Laterny magiky, noční site – specific představení Laterny magiky na piazzetě ND a večer je ještě v hlavním programu inscenace Cocktail 012 – The Best of. V rámci komentovaných prohlídek budovou uvidí návštěvníci jako bonus na jevišti NS Krkolomnou jízdu (část z představení Variace z roku 1963) a seznámí se se současným  programem Nové scény i historií Laterny magiky.
Oslavy noci divadel na Nové scéně završí noční site – specific performance 131ND 56LM 31NS II na piazzetě ND v podání souboru Laterny magiky. První site – specific projekt Laterny magiky v produkci Nové scény vznikl při příležitosti zahájení sezóny 2013/14, které proběhlo na piazzetě ND. Původní projekt se skládá ze 3 částí, verze II obsahuje dvě části z původního triptychu. Základní myšlenkou projektu 131ND 56LM 31NS je představení a prezentace principů Laterny magiky pro diváky formou site-specific projektu ve veřejném prostoru. Projekt poukazuje na silnou a bohatou tradici Laterny magiky, prvního multimediálního divadla na světě, které v rámci představení pracuje primárně s vizuální a pohybovou složkou.

Program
17.00 a 18.00 Komentované prohlídky budovou Nové scény s ukázkami principu Laterny magiky
20.00 Cocktail 012 – The Best of
22.00 a 23.00 131ND 56LM 31NS II ----- Experimentální prostor NoD připravil site specific akci Lindy Petákové a kolektivu s názvem NoD inclusive – Víc než jen konzumace. Audiovizuální instalace a živé akce vtáhnou diváka přímo do děje. Program bude zahájen ve 20.00 a pokračovat bude až do nočních hodin.
Příznačné datum – noc před bouří – nám připomíná obnovení svobody vyjadřování. Nese nás tato svoboda dopředu, nebo se v ní bezradně topíme? Cachtáme se raději v uzavřené nádrži na nafukovacím člunu, nebo si troufneme vyrazit křižníkem na otevřené moře?“ Autoři projektu Adam Halaš a Linda Petáková se inspirovali datem 17. listopadu, které je v naší zemi spojené s pádem komunistického režimu a sametovou revolucí.
V pravidelných časových intervalech si návštěvníci Noci divadel i běžní sobotní návštěvníci NoD prohlédnou neobvyklým způsobem nejen divadelní sál, ale i většinu prostor, které tvoří zázemí této kulturní instituce. Diváci budou moct být jak pozorovateli, tak přímými účastníky tohoto ojedinělého site specific projektu.
Už delší dobu jsem měl myšlenky na interaktivní performance, která by divákovi umožnila se plně zapojit do jejího průběhu. A Noc divadel byla ideální příležitost tento projekt realizovat. Vzhledem k tomu, že se tato událost koná v předvečer 17. listopadu, nabidla se nám sametová revoluce jako nosné téma. Společně s Lindou Petákovou jsme přizvali studenty HAMU a DAMU, s nimiž vytvoříme originální konceptuální večer, který se bude točit kolem otázek svobody a nesvobody jedince, ale také základních otázek divadla,“ dodává Adam Halaš, šéfdramaturg Experimentálního prostoru NoD.

Program bude zahájen v Experimentálním prostoru NoD od 20.00 a pokračovat bude do nočních hodin. Vstup na celý večer bude volný.
----- Divadlo Ponec připravilo pro své návštěvníky bohatý program, který je vtáhne do zákulisního dění a představí široké spektrum aktivit občanského sdružení Tanec Praha, které je provozovatelem divadla Ponec. Uskuteční se site-specific představení VerTeDance Naučená bezmocnost před divadlem nebo prohlídka zákulisí. Návštěvníci uvidí, jak se připravuje taneční představení a zjistí, jakou šíři nabídky má Ponec pro děti. Vrcholem večera bude promítání dokumentu České televize Reminiscence, který byl natočen k 25 letům festivalu TANEC PRAHA.
Pro vytrvalé příznivce tance bude pozdní večer vyhrazen milongitě s Patricií Porákovou, autorkou a hlavní protagonistkou úspěšné podzimní premiéry Quilombo.

Vstup na všechny akce je v tento den výjimečně zdarma.

Program:
15:00   Ponec dětem – komentovaná prohlídka divadla a následná pohybová a výtvarná dílna pro děti
18:00   Jak se tvoří... Flashed by – ukázka z připravované premiéry NANOHACH/Lenka Flory
19:00   Potlesk Noci divadel
19:30   REMINISCENCE: TANEC PRAHA 1989-2013 – projekce dokumentu ČT
21:00   Pohled do zákulisí – komentovaná prohlídka divadla
21:30   VerTeDance: Naučená bezmocnost – site-specific – před divadlem
22:00   Večer na přidanou – milonguita s Patricií Porákovou Zdroj: NS ND, NoD, divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: