Noc divadel online: Telemost propojí na 9 hodin divadla po celé republice

Osmý ročník Noci divadel se uskuteční dnes 21. listopadu 2020 ve výrazně odlišné podobě než v předchozích letech. Divadla se se svými diváky propojí pouze prostřednictvím online platforem. Podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost se vzhledem k celosvětové pandemii SARS-CoV-2 stal ještě naléhavějším než organizátoři očekávali. Do Noci divadel je zapojeno celkem 64 divadel ze 17 měst a obcí České republiky. Součástí letošního ročníku bude 9 hodinový telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) organizovaný koordinátorem akce Institutem umění – Divadelním ústavem. Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojí 28 divadel z 9 měst. Kompletní program divadel je k dispozici na www.nocdivadel.cz. Odkaz na online telemost Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) zde.

Noc divadel online: Telemost propojí na 9 hodin divadla po celé republice

Noc divadel online: Telemost propojí na 9 hodin divadla po celé republice

Téma letošního ročníku udr-život-elnost bylo již před vypuknutím pandemie zvoleno v návaznosti na sílící zájem o ekologii a tlak na udržitelnost života na Zemi. K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se nyní nečekaně přidružila i témata existenční. Na programu divadel, která musejí být v současné době pro veřejnost uzavřena, budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé.

Součástí letošního ročníku bude virtuální telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den). Vysílat se bude ze studia přímo v sídle Institutu umění – Divadelního ústavu, který Noc divadel koordinuje již od roku 2013. Během 9 hodinového komponovaného programu složeného z živých vstupů i předtočených záznamů se virtuálně propojí celkem 24 divadel z 9 měst. Moderování pásma si vzala na starost trojice Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a ra Affašová. Živý virtuální telemost bude probíhat od 13 do 21 hodin. „Během odpoledne a večera se mohou diváci těšit na rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktivní prohlídky divadelního zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelních zkoušek, debaty i dramaturgické úvody, podcast pro dospělé i pohádku a dílnu pro děti. Ve vysílání budou také uvedeny programové tipy dalších divadel zapojených do letošní Noci divadel, takže si diváci budou mít opravdu z čeho vybírat,” říká Martina Pecková Černá z IDU.

Zajímavý program si připravila i další divadla - například Naivní divadlo Liberec má na programu speciální noční virtuální procházku zákulisím divadla. Jihočeské divadlo zpřístupní dokument z letního hostování na zámcích i ve městech v jižních Čechách. Divadlo Kladno odvysílá záznam inscenace Stín kapradiny na motivy baladické novely Josefa Čapka. Divadlo Orfeus uvede záznam situační komedie Lháři z pera skotského dramatika A. Neilsona.

Do virtuálního telemostu se zapojí Divadlo Říše loutek, Divadlo Drak, Loutky bez hranic, Divadlo Bez zábradlí, Chemické divadlo, RockOpera Praha, PONEC - divadlo pro tanec, Divadlo D21, Divadlo Orfeus, Studio ALTA, Moravské divadlo Olomouc, KD Mlejn, Divadlo Bolka Polívky, Divadlo Oskara Nedbala Tábor, Divadlo Alfa, Divadlo v Dlouhé, Národní divadlo Praha, Komorní scéna Aréna, Švandovo divadlo na Smíchově, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Kámen, Kulturní zařízení Valašské Meziříčí, Městské divadlo Zlín, Divadlo Tramtárie, Divadlo DISK, Divadlo MeetFactory, Divadlo Lampion a Institut umění – Divadelní ústav.

O Noci divadel
Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40 tisíc návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo celkem 52 divadel a souborů. Noc divadel v ČR je tak největším projektem v rámci European Theatre Night. V letošním roce proběhne Noc divadel v 6 evropských zemích, kromě České republiky také na Slovensku, v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a Bulharsku.

Zdroj: Kulturní PR

Témata článku

Noc divadel

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: