Noc divadel se letos zaměří na udržitelnost

Osmý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 21. listopadu 2020, letos s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost. Zúčastněná divadla se totiž zaměří na změnu klimatu, udržitelnost, nadprodukci ad. Ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se ovšem budou organizátoři věnovat v průběhu celého roku. Více informací najdete na www.nocdivadel.cz.

Noc divadel 2020

Noc divadel 2020

„Po dohodě se zúčastněnými divadly se každý rok snažíme dát Noci divadel jasné téma. Pod loňským mottem ,30 let divadla a demokracie‘ tak řada zapojených divadel reflektovala výročí sametové revoluce. V letošním roce jsme zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace. Divadla totiž mohou významně přispět k větší citlivosti vůči klimatické krizi,” vysvětluje Martina Pecková Černá z IDU, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje. Organizátoři chystají také edukační webináře Zelené čtvrtky, ve kterých se rovněž zaměří na ekologická témata a příklady dobré praxe v divadelním provozu. Možnostem šetrného provozu a tomu, jak uchopit téma klimatické krize v rámci kulturních organizací, se IDU věnuje také v rámci neformální platformy Kultura pro budoucnost, kterou inicioval na podzim 2019.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40 tisíc návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo celkem 52 divadel a souborů. Noc divadel v ČR je tak největším projektem v rámci European Theatre Night.

Zdroj: Kulturní PR

Témata článku

Noc divadel

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: