NoD otevře narozeninový festival BE23 multimediální pohybovou live performancí Ljós

NoD otevře narozeninový festival BE23 multimediální pohybovou live performancí Ljós

NoD otevře narozeninový festival BE23 multimediální pohybovou live performancí Ljós

Experimentální prostor NoD ve spolupráci s Lunchmeat festivalem přivádí v rámci zahajovacího večera narozeninového festivalu BE23 italský multimediální umělecký kolektiv fuse*, který otevře festivalový týden audiovizuálně-pohybovou performancí Ljós, ve které vystoupí Elena Annovi. Představení se uskuteční 19. října 2015 v 19:30, 20:30, 21:30 a vstup na něj je zdarma.
Italské umělecké studio fuse* vzniklo v roce 2007 coby multimediální platforma s cílem objevovat a rozšiřovat kreativní potenciál digitálních technologií. Nejznámější ukázkou jejich přístupu je live media performance Ljós, pojmenovaná podle islandského slova pro světlo. Středobodem celého vystoupení je tanečnice a akrobatka Elena Annovi, jejíž pohybové kreace se prolínají a doplňují s audiovizuální projekcí reagující v reálném čase na její pohyb.
„Elena Annovi – zavěšená v prostoru vysoko nad pódiem – se vznáší ve tmě, je podbarvena vizuální projekcí a v kombinaci se zvukem synchronizovaným v reálném čase vytváří uhrančivou kombinaci pohybových kreací. Na velikém plátně vzniká iluze hlubokého prostoru a tanečnice v symbióze s pokročilými technologiemi dává možnost vznikat syntéze tří uměleckých výrazových prostředků – tanci, vizuálu a hudbě. Tanec, světlo a zvuk tak díky vzájemnému propojení zvou obecenstvo na jedinečnou emocemi nabitou cestu, na které dává představení Ljós příležitost nahlédnout do oslňujícího příběhu na pokraji reality a snu, ve kterém prostor, čas a gravitace ztrácejí své původní hodnoty,“ dodávají organizátoři.
Koncept performance je vystavěn na nejnovějších technologiích a v současnosti stojí na samotné hranici možností zpracovávání živě získávaných dat (snímání pohybu tanečnice) a jejich zpracovávání v reálném čase. Získávaná data jsou obratem odesílána zpět do generativních grafických programů, které vytváří základ vizuálních projekcí. Ljós, společně s předchozími projekty studia Fuse* -  jako byly projekty Pixel (2014) od Adrien M / Claire B Company a N4.0 (2011) ve spolupráci s tanečníkem Simonem Courchelem – stojí v popředí aktuální multimediální tvorby, která hledá nové paradigma v novomediálních uměleckých postupech. Namísto užití statických a předpřipravených audiovizuálních materiálů, směřuje italská skupina pozornost k sloučení tělesných a digitálních elementů v živém celku.

Zdroj: Experimentální prostor NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: