Nová generace choreografek v DISKu

V sobotu 18. února 2023 budou v pražském DISKu prezentovat svá díla posluchačky oboru choreografie Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze - Jolana Šturmová, Gabriela Galiová, Anna Kroupová a studentka programu Erasmus Claudia Bellomo. Večer složený ze čtyř tanečních kompozicí nabídne pohled do různých přístupů k tanci a pohybovému divadlu mladých autorek. Program se koná v rámci cyklu Nová generace, který prezentuje studentské choreografické talenty a jejich pohled na současné umění.

The End of Blaho (J. Šurmová). Foto Simona Rybová.

The End of Blaho (J. Šurmová). Foto Simona Rybová.

Dílo Love & Rituals z dílny italské studentky Claudie Bellomo tento večer zahájí. Výchozím bodem pro tvorbu tohoto díla je literatura - autorka se inspirovala českým románem Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí a výňatek z něj převedla do své choreografické mluvy.

Dále se na jevišti představí choreografie s názvem REM studentky druhého ročníku bakalářského programu oboru choreografie Gabriely Galiové. Galiová zpracovává téma spánkové paralýzy, její příčiny a důsledky. „Tímto jevem trpí až 45% společnosti. Je spojen s depresemi či stresovými úzkostmi. V tvorbě jsem vyšla z mé osobní zkušenosti s paralýzou,” doplňuje choreografka.

Na programu bude choreografie od Anny Kroupové s názvem 174 517. Ta je inspirovaná knihou Je-li toto člověk, jejímž autorem je Ital Primo Levi, který přežil koncentrační tábor. Právě z jeho osudů vychází i děj inscenace.

Na závěr bude k vidění choreografie Jolany Šturmové The End of Blaho?, ve které zároveň i tančí společně se Šárkou Říhovou. Obě interpretky, jakožto absolventky Konzervatoře Duncan centre, mají již předešlé zkušenosti s prezentací svých děl veřejnosti, v rámci Nové generace bude dílo Šturmové k vidění poprvé.

Složený večer nabídne divákům pohled do současného přístupu nové nastupující generace umělců a jejich nahlížení na tvorbu. Právě to je i cílem zastřešující platformy Nová generace, kterou již téměř před 20 lety založila absolventka a pedagožka choreografie na HAMU Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

Zdroj: Nová generace, katedra tance HAMU

Témata článku

Anna KroupováClaudia BellomoGabriela GaliováHAMUJolana ŠturmováNová generace

Divadlo DISK

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: