Nová generace představí choreografie Lukáše Homoly a Markéty Jandové

Nová generace rok 2016 zahájí premiérou sólového projektu Solus Lukáše Homoly, který se ve své práci zaměřuje na zkoumání fyzikality těla - takové fyzikality, která se stává autentickým nástrojem jevištního bytí. Tanečník zpracovává jemnost a kontrast, což mu umožňuje vytvářet esenci konkrétní atmosféry. Dále bude na programu repríza představení Markéty Jandové s názvem Pukání. V díle autorka reflektuje téma osamělosti jedince v dnešní době. Večer se uskuteční 25. února 2016 v divadle Disk.
Lukáš Homola
 ke své choreografii dodává: „Prázdnota, která se těžko zaplňuje nesprávným materiálem, spíš rozšiřuje díru a dává prostor na tvoření dalších… Stáváme se závislými anebo si závislost hledá nás? Lepíme si rány, aby je nebylo vidět, co se s nimi potom stane? Stavíme si pilíře z prachu a dobrovolně přiznáváme slepotu. V zrcadle vidíme to, co chceme a ne to co tam je. Proč?”
Choreografii Pukání vytvořila Markéta Jandová jako svou absolventskou práci ve spolupráci se scénografkou Kateřinou Soukupovou (KALD DAMU). Pomocí tance a kostýmů autorka vykresluje vnitřní stavy osamělého jedince. Čtyři tanečnice (Jaroslava Janečková, Jitka Tůmová, Hana Turková, Lenka Bílková) vytvářejí na jevišti minisituace, sóla i hromadné choreografie, které propojují v jednotnou výpověď o osamělosti.
„Volba tématu není nijak náhodná. Každá moje choreografie vychází z velké míry z mých osobních prožitků. Předkládám divákům to, co jsem zažila a hlouběji prožívala. Samotu, které nyní dávám v choreografii prostor, jsem nejprve rozebrala do nejmenšího detailu a posléze s tanečnicemi skládala do větších kusů, které dohromady utvářejí celek vyprávějící o tom, jak se jedinec obklopen společností může cítit osaměle, anebo jak hluboce může člověk potřebovat dotek druhého člověka. Navazuji také na Hemingwayova Starce a moře nebo na Murakamiho Norského dřevo. Nesnažím se být radikální ani záměrně nevyhledávám téma, které by diváky šokovalo. Pohrávám si s tím, co mě zajímá a co se mě dotýká. Na jeviště přenáším kousek sebe a neviditelným pukáním dávám nahlížet pod svou kůži,“ říká choreografka.
Představení je součástí projektu Nová generace, který funguje již od roku 2007. Jeho hlavním záměrem je uvádět umělecky přínosná představení začínajících choreografů, performerů a seznámit širokou veřejnost s jejich názory, experimenty a viděním světa.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: