Nová premiéra Snu noci svatojánské v Ústí nad Labem

Nová premiéra Snu noci svatojánské v Ústí nad Labem

Nová premiéra Snu noci svatojánské v Ústí nad Labem

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvede v pátek 13. února baletní premiéru - Sen noci svatojánské. Propojením hudby německého romantického skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a současné hudby Gabriely Vermelho s námětem anglického dramatika Williama Shakespeara vznikla nová tanečně divadelní inscenace. Režijní a choreografické tvorby se ujala Alena Pešková, autorem scény je Richard Pešek jr. a kostýmy k inscenaci navrhl Aleš Valášek.
Alena Pešková, která je v současné době šéfem baletu v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, již spolupracovala s ústeckým divadlem na tanečních inscenacích Café Aussig nebo Jessie a Morgiana. Ke svému novému baletu dodává: „Doufám, že jsem se geniálnímu dramatikovi ničím nezpronevěřila, jelikož i on si velice rád pohrával se všemi aktualizacemi, narážkami na současnost a zcizováním.“ Taneční představení je doprovázeno nahrávkou a mluveným hereckým slovem (Gabriela Pyšná – Titanie, Robert Mikluš – Oberon, Jiří Černý – Puk). V hlavních tanečních rolích vystoupí např. Jan Vozáb, Margarita Pleškova, Vladimir Gončarov, Chiaki Honda, Pavel Enekeš a další. Více o divadle v Ústí nad Labem na www.operabalet.cz.
Sen noci svatojánské je oblíbené téma, o čemž svědčí množství jeho nastudování v poslední době. Hned 27. února úvede další novou verzi také liberecký balet Divadla F. X. Šaldy v choreografii Attily Egerháziho (přitom jednu verzi vytvořil také docela nedávno pro svůj soubor v Jihočeském divadle - v roce 2011). A diváci mají možná v paměti také plzeňský Sen z roku 2012, který vytvořil tanečník Richard Ševčík. Zdroj: Severočeské divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: