Nová premiéra v Severočeském divadle

Nová premiéra v Severočeském divadle

Nová premiéra v Severočeském divadle

Již zítra 3. listopadu 2017 budou mít v Severočeském divadle v Ústí nad Labem premiéru choreografie Peer Gynt a Carmen Mariky Blahoutové‑Hanušové.

„Balet Peer Gynt nás zavede do snové norské krajiny, kde tento hlavní hrdina prožívá svůj rozervaný neutěšený život, plný lásky, zrady, bolesti, ztrát a útěků,“ říká autorka Marika Hanušová. „Choreografka se v této první části večera nechává unést hudbou norského skladatele Edvarda Griega a z dramatické předlohy Henrika Ibsena sleduje zejména charakter a ústřední motivy života Peer Gynta. Snovou, až pohádkovou atmosféru podporuje tanec na špičkách a nádherná scéna i kostýmy návrháře Josefa Jelínka,“ dodávají zástupci Severočeského divadla.
Známý příběh Carmen napsal Prospero Mérimé a hudebně ztvárnil Georges Bizet. „V našem večeru uslyšíte suitu od Rodiona Sčedrina, podle Bizetovy předlohy. V této druhé části večera najdeme trochu jiný pohybový slovník Mariky Hanušová vycházející ze španělského temperamentu. Obě choreografie tvoří ve své rozličnosti jeden harmonický celek. Jsou to dva příběhy – dva osudy muže a ženy z naprosto odlišných krajů, s rozdílným přístupem k životu, ale hlavně zde najdeme nit protkanou oběma příběhy... a tou je láska,“ uzavírají zástupci Severočeského divadla.

Zdroj: Severočeské divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: