Nová síť uvádí 10. ročník festivalu Malá inventura

Nová síť uvádí 10. ročník festivalu Malá inventura

Nová síť uvádí 10. ročník festivalu Malá inventura

Ve dnech 21. až 29. 2. proběhne v hlavním městě festival nového divadla Malá Inventura. Jeden z největších festivalů svého druhu slaví letos jubilejní desátý ročník a nese podtitul „Deset poctivý divadelní práce“. Odehraje se na 6 nejdůležitějších pražských scénách živého umění: Alfred ve dvoře, Divadlo Ponec, Meetfactory, Nová scéna ND, Studio Alt@ a Experimentální prostor ROXY/NoD, speciálně k příležitosti festivalu bude otevřen festivalový klub Blink v prostorách holešovické tržnice, který bude večerním sídlem festivalu a 26. února se zde odehraje i oslava 10. narozenin MI.
Adriana Světlíková, hlavní organizátorka festivalu, o něm říká: „Mimořádnost letošního ročníku očekávám především v jedinečné možnosti zhlédnout představení od performerů, kteří se v průběhu deseti let etablovali mezi špičkou oboru nového divadla srovnatelnou na mezinárodní scéně.
Festival odstartuje 21. února Gala večerem v divadle La Fabrika, během kterého budou poprvé v existenci festivalu uděleny ceny České divadelní DNA pěti osobnostem, které nejvíce přispěly svojí prací v oboru nového divadla. Následující den již začne hlavní program festivalu v Divadle Alfred ve dvoře představením skupiny Décalages s názvem Na Větvi! a zároveň bude Nová scéna hostit projekt Slapstick Sonata. Ten vznikl za spolupráce Cirku La Putyka a finského Circo Aereo a inspiruje se groteskou z éry němého filmu a sonátou W. A. Mozarta.
Alfred ve dvoře bude hostit ještě několik dalších projektů v rámci hlavního programu: Mraky aneb Rodinná archeologie kolektivu Handa Gote v čele s Veronikou Švábovou a divadelní představní Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! občanského sdružení Nablízko. V rámci festivalového off programu uvede též další pokračování oblíbené hitparády tanečního a pohybového divadla Domácí úkoly z pilnosti.
Divadlo Ponec uvede dva tanečně-divadelní projekty, a to reprízu představení Kolik váží vaše touha? známého tanečního uskupení VerTeDance a rekapitulační přestavení skupiny Farma v jeskyni Cesta, během kterého se herci vrací ke starším inscenacím a nabídnou divákům pohled do zákulisí. Poslední den festivalu bude ještě hostit soubor Waltera Bickmana z Německa a jeho taneční performance s prvky videoartu Simplicity.
Dalším zahraničním hostem festivalu je litevský projekt taneční opery s názvem Wasted Land s hudbou Jonase Sakalauskase v choreografii Anny Šeiko. Toto jedinečné představení s tancem klasickým i moderním a hudbou romantickou i elektronickou bude provedeno v litevštině, divákům bude ovšem k dispozici české libreto. Odehraje se 29. února ve Studiu Alt@. Na této scéně se mimo jiné představí také soubor ME-SA se svým projektem SoloS a mužské divadelní uskupení Wariot Ideal s rachotící Plošinou.
Tanec ovládne i prostor v NoD, kde se odehraje premiéra nového projektu Manson, který vznikl spoluprací Lenky Vágnerové a Petra Maška z DOT504 s Irinou Andreevou z Teatr Novogo Fronta. Lenka Bartůňková zde znovu uvede svůj interaktivní taneční jukebox Vrrh ženy kamenem.
Kromě hlavního programu je připraven pro diváky i bohatý off program na různých výše zmíněných scénách a nejen tam, umělecká skupina Handa Gote představí svůj site specific Urban Camping, v rámci kterého se umělci pokusí 24 hodin žít a tvořit v chladných ulicích hlavního města. Profesionálům je určena tzv. seznamka projektů v kavárně Nona na Nové scéně ND Sbal ho/ji/to!, prezentace projektů organizací zaměřených na podporu nezávislého umění, nebo dílna kritického myšlení Pište o divadle.
Festival se koná jako součást evropského projektu DNA – Development of New Art Continuum.
Podrobný program festivalu najdete na www.malainventura.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: