Novocirkusová LeDní Letná začíná již 3. prosince na Výstavišti v Holešovicích

Novocirkusová LeDní Letná začíná na Výstavišti v pražských Holešovicích již ve čtvrtek 3. prosince 2015. Hlavní hvězdou druhého ročníku tohoto vánočního speciálu Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná je francouzský akrobatický soubor Akoreacro. Ve svém vytápěném šapitó uvede celkem patnáctkrát představení Klaxon, které spojuje akrobacii s živou hudbou. LeDní Letná potrvá do 31. prosince 2015 a kromě souboru Akoreacro, vystoupí český soubor Losers Cirque Company, který nabídne dvě tanečně-akrobatická představení Walls & Handbags a The Loser(s). Na LeDní Letné si přijdou na své i rodiče s dětmi díky víkendovému programu s pohádkami, koledami a vánočními výtvarnými workshopy. Například 5. prosince na ně čeká Velká Mikulášská nadílka s Rádiem Junior, kde je hlavním lákadlem zdarma koncert Kašpárka v rohlíku nebo pohádka Mikulášův kufr. Na všechny děti, které přijdou v masce Mikuláše, čerta či anděla, čeká malá odměna. LeDní Letná proběhne v rámci akce Advent na Výstavišti a kromě dvou vytápěných šapitó zde návštěvníci najdou kavárnu i bar. Přesný program večerních představení je uveden na www.letniletna.cz, vstupenky jsou v prodeji na www.letniletna.cz a od 1. prosince i v pokladně na místě.
Je to poprvé, co v rámci LeDní Letné přivážíme do Prahy zahraniční soubor,” zdůrazňuje ředitel festivalu Jiří Turek. Představení Klaxon se odehrává v atmosféře, kde se obyčejné věci proměňují ve věci magické. „Jde o alchymii hudby a akrobacie. Za doprovodu původní hudby plné vypointovaných kontrastů se všichni vydáme na nepravděpodobné putování, kde fantazie a realita umělcova života jsou jedno a totéž,” doplňuje Jiří Turek.
Představení Walls & Handbags, které mělo premiéru na letošní Letní Letné, vzniklo ve spolupráci souboru Losers Cirque Company, režisérky a choreografky Jany Burkiewiczové a režijního tandemu SKUTR. Divadelní tanečně-akrobatická podívaná se inspirovala městským světem zdí a domů. „Kdesi ve městě na dvoře bloku domů stojí zeď. Je výzvou, zkouškou odvahy, ale i podnětem k imaginaci. A také je tu zavazadlo, ve kterém se skrývá naše dětství, naše někdejší přání. Kdysi jsme je tam zabalili. Malý chlapec a pětice dospělých mužů se vrací na dvůr s taškou v ruce, aby opět snili své klukovské fantazie. Za zdí totiž může být celý svět. Stačí ji přelézt nebo na ni vylézt a pohlédnout na město z ptačí perspektivy,” uvádí tvůrci, kteří za inscenaci obdrželi Cenu Divadelních novin v kategorii Taneční a pohybové divadlo.
Tanečně-akrobatický projekt The Loser(s) uvedl soubor Losers Cirque Company v premiéře na Letní Letné 2014. Ke spolupráci přizvali tvůrci v tomto případě choreografa Jarka Cemerka. „Podle tvůrců je představení s několika akrobaty a dvěma tanečnicemi současnou reflexí faktu, že v dnešním zrychleném tempu společnosti mnoho lidí ztrácí svoji osobnost a vizi svého jak soukromého, tak partnerského života. Chce si klást otázku, kde se nalézají naše hranice, kdo je naším vzorem, láskou a partnerem,“ říkají organizátoři.
Na Lední Letné nebude chybět ani živá hudba a DJs i doprovodný program pro děti a jejich rodiče a to každou sobotu a neděli. Diváci se mohou těšit na pohádková představení souboru MIMo.s., LokVar, Divadla ANPU nebo také Divadla pro malý. Vystoupí také bublinář Václav Strasser. Před pohádkami i po jejich skončení budou také probíhat dílničky s Jablíčkovem, kde si děti mohou vyrobit nejen vánoční ozdoby.
Lední Letou zakončí Silvestr v šapitó, kdy vystoupí Melody Boys, sólisté orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky, škola ZIG ZAG TAP & SWING, členové francouzského souboru Akoreacro, electroswingový DJ Mackie Messer nebo kouzelník DJ Mikkim. A nebude chybět londýnsko-pražský projekt Beat Diplomacy, DJ James WingDJ Marionette. „Starosvětská atmosféra cirkusu, taneční parket v manéži, světácké štamprle pro první návštěvníky grátis, maringotka plná dobrot a mnoho milých překvapení,“ uzavírají organizátoři.

Akoreacro: Klaxon - trailer: https://vimeo.com/79308329

Losers Cirque Company: Walls & Handbags - trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dknAekWvBoQ

Losers Cirque Company: The Loser(s) - nový trailer:
https://www.youtube.com/watch?t=2&v=SXRMFvgSmAI

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: