Novou sezonu představil také Pražský komorní balet

Novou sezonu představil také Pražský komorní balet

Novou sezonu představil také Pražský komorní balet

Nezávislý taneční soubor Pražský komorní balet představil také plány na novou sezonu. Mimo jiné proběhne konkurz na rozšíření souboru a stávající tanečníci pracují na premiérových kusech. Na svůj repertoár uvede choreografii Hany Turečkové Hádej kolik je hvězd, kterou diváci v nové interpretaci uvidí 21. září v Divadle Ponec. Druhou premiéru s názvem Fenomén Šmok uvedou tanečníci při příležitosti životního jubilea Pavla Šmoka 20. října ve Stavovském divadle. Novinkou na repertoáru Pražského komorního baletu bude v letošní sezoně pohádka pro nejmenší diváky Kdo je na světě nejmocnější? ve spolupráci s českou herečkou Bárou Hrzánovou. Na závěr sezony je pak oslovena korejská choreografka Ji-Eun Lee, která nastuduje pro PKB nové taneční představení.
PKB chystá choreografii Hany Turečkové Hádej kolik je hvězd, která je volně inspirovaná knihou Jacka Londona Tulák po hvězdách a měla svoji premiéru již v roce 2010 s tehdy čerstvě se formujícím uskupením Dekkadancers. Pražský komorní balet se rozhodl zařadit choreografii do svého repertoáru, nyní do jednoho večera společně s díly Tomáše Rychetského Nevyřčené ticho a loňského Mono No Aware H. Turečkové.
Současně tanečníci Pražského komorního baletu připravují večer s názvem Fenomén Šmok, který bude uveden 20. října v 19 hodin ve Stavovském divadle v Praze. Název napovídá, že večer bude věnován zakladateli Pražského komorního baletu Pavlu Šmokovi při příležitosti jeho 85. narozenin. Program večera představí vrcholnou tvorbu Pavla Šmoka a současně novinku z dílny choreografů tandemu T. Rychetský – V. Konvalinka (balet ND, DekkaDancers). „Připraveno bude také malé překvapení nejen pro jubilanta. Můžeme prozradit, že večer zahájí choreografie „Sinfonietta“, o které Leoš Janáček napsal, že vyjadřuje „dnešního svobodného člověka, jeho duševní krásu a radostnost i jeho sílu a odvahu jíti bojem k vítězství.“ Skladatelova charakteristika dala obsahovou náplň i Šmokově choreografii. Součástí večera budou i krátké videoukázky nového dokumentu o Pavlu Šmokovi v režii Ondřeje Kepky, který se ujme zároveň role moderátora. Ve spolupráci s Jitkou Novotnou společně provedou diváky programem slavnostního večera,“ přibližuje program Ladislava Jandová, manažerka souboru.
Novinkou na repertoáru Pražského komorního baletu bude v sezoně 2012/13 komedie Bohuslava Martinů Kdo je na světě nejmocnější?. Tanečně-vzdělávací představení pro nejmenší diváky od 5 do 9 let bude realizováno ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy (FOK) a herečkou Bárou Hrzánovou, která provede dětské diváky indickou bajkou o hysterickém úsilí myší rodiny co nejvýhodněji provdat svou jedinou dcerku. Převést do tanečního libreta prostinkou indickou bajku bude úkolem opět pro choreografku Hanu Turečkovou. Premiéry pohádky se uskuteční v dnech 24. a 25. ledna 2013 v pražském Divadle Ponec. Na závěr sezony bude přizvána mladá tanečnice a choreografka korejského původu Ji-Eun Lee, která studovala choreografii na HAMU v Praze.

Od sezony 2012/2013 bude mít Pražský komorní balet ustavenou uměleckou radu. V jejím čele nyní stojí prof. Ivanka Kubicová, Hana Turečková a externí členka Markéta Perroud. Soubor by měl pokračovat v tradici inovativního a progresivního tělesa s českým a mezinárodním repertoárem, jako tomu bylo v minulosti. Oslovována je mladá generace úspěšných a tvůrčích českých i zahraničních choreografů (J.Pokorný, J.Cemerek, Ji-Eun Lee, P.Kršiak, U.Ivgi, J.Greben, aj.).

Nejbližší představení Pražského komorního baletu budou uvedena v Divadle Ponec 14. září (Mono No Aware) a 21. září (Nevyřčené ticho, Hádej kolik je hvězd, Mono No Aware) vždy od 20 hodin. Vstupenky na obě představení je možné zakoupit v pokladně Divadla Ponec či předprodejních sítích Ticketportal a Ticketstream. Zdroj: PKB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: