Nový cirkus na Vyšehradě

Nový cirkus na Vyšehradě

Nový cirkus na Vyšehradě

Nový cirkus a Staré pověsti české v podání mladých studentů Cirqueonu a jejich pedagogů. Cirqueon ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad připravuje cirkusové site specific představení Cirkusové legendy v režii Filipa Jeviče, které se uskuteční v prostorách katakomb Gorlice a parku v areálu Vyšehradu. Premiéra proběhne 2. a 3. srpna 2016 ve 20:00.
„Pokud si myslíte, že Staré české pověsti patří jen do knihovny a seznam povinné literatury, rádi vás přesvědčíme, že se pletete. Na vlastní oči uvidíte akrobacii praotce Čecha, dechberoucí skok Horymíra se Šemíkem, siláka Bivoje, vizionářskou Libuši i strašlivou dívčí válku,“ říká o představení koordinátorka projektu Barbora Adolfová.
Představení vzniká v prostorách Cirqueonu – Centra pro nový cirkus v Nuslích a přímo na Vyšehradě – v parcích, na hradbách, v katakombách a v sále Gorlice. Divadelní režisér Filip Jevič si za své asistenty zvolil lektory Cirqueonu Katku Klusákovou a Pavlu Rožníčkovou (Cirkus TeTy) a Adama Jarchovského (Bratři v tricku), kteří v připravované inscenaci také sami vystoupí.
„Cirkusové legendy jsou prvním společným projektem Cirqueonu a NKP Vyšehrad a věříme, že nebude posledním, ale naopak odstartuje dlouhodobou spolupráci. Vyšehrad je nesmírně inspirující a nový cirkus je stále populárnějším divadelním druhem, tohle spojení prostě musí fungovat,“ dodává Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu – Centra pro nový cirkus.

Filip Jevič
Vystudoval herectví a režii na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, dále fyzioterapii na 2. lékařské fakultě UK. Od roku 2004 hraje v divadle Minor. Režíroval např. inscenace Vražda v Orient expresu (KALD DAMU, 2006), O rackovi a kočce, která ho učila létat (premiéra v Dejvickém divadle, 2006). Za režii pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký získal v roce 2003 hlavní cenu festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem a v roce 2004 hlavní cenu festivalu Mateřinka. V roce 2015 napsal scénář a režíroval projekt Karneval zvířat se symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK. V letech 2007 - 2013 vedl tvůrčí tým festivalu VyšeHrátky, od roku 2013 stojí za koncepcí barokní noci na zámku Český Krumlov.

Zdroj: Cirqueon – Centrum pro nový cirkus

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: