Nový Dance Context Journal 2024 otevře téma tance ve veřejném prostoru

Po sérii šesti ročníků tištěné publikace Speciálního vydání Tanečních aktualit přichází Dance Context z. ú. s novým časopisem Dance Context Journal. Jeho pilotní ročník se věnuje problematice tance ve veřejném prostoru, a to jak v populárně-naučných článcích, tak recenzovaných studiích.  

 

Nový Dance Context Journal 2024 otevře téma tance ve veřejném prostoru

Nový Dance Context Journal 2024 otevře téma tance ve veřejném prostoru

Téma „tanec ve veřejném prostoru” otevírá široký prostor pro rozmanité perspektivy vývoje tanečního a pohybového umění z choreologického, sociologického, etnologického i antropologického hlediska.

„Tanec již dávno není – a vlastně nikdy nebyl – pouze ohraničen zdmi divadla. První taneční projevy ve společnosti se odehrávaly nejspíše v otevřeném prostoru, kde se daná komunita setkávala. Choreografický prvek se objevoval v církevním kontextu, na venkovských zábavách i dvorských slavnostech a později během 20. století se v rámci postmoderního tance objevil koncept site-specific, který přivedl taneční a pohybovou choreografii do nedivadelních, pro hraní netypických a venkovních prostor, s nimiž mohla komunikovat. Zároveň pohyb a tanec bytostně souvisí s vyjadřováním se k dění ve veřejném prostoru – umělci komentují společenské a politické záležitosti, nastolují témata k diskuzi, vyslovují názor,” uvádí editorka DCJ Petra Dotlačilová.

Stejně jako v předchozích ročnících Speciálního vydání, i do Dance Context Journal přispějí svými články autoři a autorky z tuzemska i zahraničí. Sekce populárně-naučných článků obsahuje šest textů, díky kterým čtenáři objeví zajímavé projekty doslova z celého světa. Michaela Kessler a Lenka Flory píší o jejich iniciativě uměleckých komunitních projektů pod hlavičkou BPART, které zahrnuly umělce a komunity z Česka, Islandu, Mexika, Itálie, Kanady a Spojených států. Zden Brugot Svíteková reflektuje svůj dlouhodobý umělecký výzkum Geology of Being, díky němuž interaguje s krajinou v různých místech od Česka po Grónsko. Německá filmařka a antropoložka Anna Lauensteinspolečně s tanečnicí a badatelkou Nadjou Rothenburger reflektují jejich experimentální taneční dokument Schauhaus. Polská autorka Natalia Kozakiewitz přibližuje performativní aktivismus ve veřejném i neveřejném prostoru, zatímco italská taneční badatelka Elisa Frasson přibližuje na dvou případových studiích letní taneční festivaly v Itálii. Konečně, čínská taneční vědkyně Xindi Cao se ohlíží za dobou covidovou, během které se komunitní tanec stal překvapivým zpestřením pobytu v karanténní nemocnici.

Po loňské premiérové odborné studii se v novém časopise objeví celá sekce určená pro tyto články. Režisérka, dramaturgyně a badatelka Hana Strejčková zkoumá různé formy site-specific a jejich definice. Etnoložka Anna Varausová věnuje pozornost tanci v rámci hodových slavností na Brněnsku a taneční vědec Andi Johnson analyzuje prezentaci tance v digitálním veřejném prostoru prostřednictvím kurátovaných on-line výstav.

Součástí bude již tradiční trojice článků bilancující uplynulou sezónu v baletu (Roman Vašek), současném tanci (Lucie Hayashi) a novém cirkusu a nonverbálním divadle (Hana Strejčková). Cílem publikace je podpořit odborný dialog mezi českými a zahraničními odborníky na tanec a pohybové umění a také dialog mezi akademickou veřejností, umělci a milovníky umění se zájmem o hlubší pochopení oboru v širším kontextu.

Na nejnovější číslo s devíti články a tradičním shrnutím uplynulé sezóny se můžete těšit již na podzim 2024. Letos budou mít opět čtenáři možnost číst časopis v tištěné i v online podobě, a to v charakteristickém česko-anglickém vydání. Novinkou bude originální grafické zpracování a sazba z dílny Petra Kudláčka Jana Arndta. Dance Context Journal si můžete objednat v předprodeji již nyní za zvýhodněnou cenu 199 Kč a být tak mezi prvními, kdo dostanou novou publikaci do ruky. 

Zdroj: Dance Context

 

Témata článku

Dance Context Journal

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: