Nový projekt Dagmar Spain v divadle Ponec

Nový projekt Dagmar Spain v divadle Ponec

Nový projekt Dagmar Spain v divadle Ponec

Premiéra choreografie Dagmar Spain s názvem That which moves forward... vznikla ze spolupráce tanečníků, kteří čelí problému spojení s ostatními, stejně tak jako oddělení od skupiny, osvobození se ze starých struktur a také důležitosti kráčet stále kupředu. Představení bude uvedeno v pondělí 5. října 2015 v divadle Ponec. Tanečníky Tamaru Schindler, Saru Simeoni, Martu Sobotkovou, Dagmar Spain a Monu Isabellu Suck doprovodí smyčcový komorní orchestr Institutu Cervantes vedený Adélou Škopkovou. Autorem hudby je skladatel Jose Ramon Gonzales a výherce Latin Grammy Fernando Otero.
Ve své nové choreografii se Dagmar Spain ptá: „Co potřebujeme k tomu, abychom se odhodlali vydat po nové neznámé cestě? Dokážeme se na ni připravit, nebo se nám bude postupně odkrývat, zatímco my po ní budeme kráčet?“
„Během práce s touto problematikou jsou tanečníci vyzváni k tomu, aby přispěli svým vlastním postojem do choreografie prostřednictvím strukturovaných improvizací. Tento dynamický proud intenzivního úsilí podpoří hudba skladatele Jose Ramona Gonzalese a Fernanda Otera,“
vysvětluje Dagmar Spain.

Dagmar Spain, choreografka, tanečnice a herečka, se narodila v České republice, s rodinou emigrovala, a tak své studium tance započala ve Frankfurktu. V Německu spolupracovala s mnoha tanečními institucemi včetně Bremer Tanztheater, kde začala intenzivně spolupracovat i s herci. V roce 1990 odešla do New Yorku dokončit svá studia na Tisch School of the Arts na New York University. Tam také v roce 2000 založila svou vlastní uměleckou společnost Dance Imprints. Její práce byla prezentována v USA, Kanadě, Německu, Japonsku a České republice. Dagmar se vrátila do Čech a posledních 6 let pracovala, jako aktivní tanečnice, choreografka a herečka v rolích jako Amanda v Glass Menagerie od Tennessee Williamse, nebo Striga v Borgia (TV seriál) a v Nosferatu v režii Petera Straughana, který obdržel nominaci na Oscara. V poslední době se soustředila na svou novou práci That which moves forward… a na celou choreografii k vybraným hudebním kompozicím Fernanda Otera v Lake Studiu v Berlíně, kde v současnosti žije.

www.danceimprints.com

Fernando Otero, vítěz Latino Grammy 2010, je skladatel a klavírista, který v současné době žije v New Yorku. Vyprofiloval se jako spisovatel, hudebník a kapelník. Na naléhání jednoho ze svých učitelů hudby začal používat hudební prvky a zvuky typické pro argentinské tango. Jedinečný a provokativní styl se vyvinul, když Fernando vložil jazzovou improvizaci do formální struktury používané v klasické soudobé hudbě. Jeho hudba je často rychlá a intenzivní, plna dramatických zastávek. V roce 2010 získal cenu Latino Grammy za nejlepší klasické album s názvem Vital (Harmonia Mundi). Napsal hudbu pro orchestr, komorní soubory, smyčcová kvarteta, pěvecké sbory a pro sólové nástroje jako klavír, housle a violoncello. Velmi ho ovlivnil Igor Stravinskij, Béla Bartók, Bill Evans nebo argentinský skladatel Astor Piazzolla, brazilský skladatel Egberto Gismonti a Hugo Fattoruso Uruguay. Fernando Otero napsal a produkoval soundtracky k filmům a je autorem více než 40 alb.

www.fernandootero.com

Jose Ramon Gonzalez, skladatel a klavírista, se narodil ve Valladolid ve Španělsku, kde studoval hudbu a hudební vědu. Poté pokračoval ve studiu klavíru v Praze, kde se pohybuje trvale od roku 1999. Jako klavírista vystudoval klasickou hudbu, ale v roce 2005 se začal seznamovat s jazzem a latinskou hudbou. Jako skladatel tvořil zejména pro klavír a pro komorní orchestr. Jeho styl má prvky z klasické hudby, minimalismu a jazzu. Zkoumá nové rytmické vzorce vztahující se na melodii.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: