Nový soubor Divadlo pantomimy představí premiéru Kluci z pixly

Nový soubor Divadlo pantomimy představí premiéru Kluci z pixly

Nový soubor Divadlo pantomimy představí premiéru Kluci z pixly

Nově vzniklý soubor Divadlo Pantomimy (DP) připravil autorské dílo Kluci z pixly. Premiéra tragikomického představení proběhne ve Strašnickém divadle ve čtvrtek 23. května. Příběh pojednává o pěti kamarádech, kteří spolu vyrůstali v dětském domově, osud však jejich cesty brzy rozdělil. Pantomima u nás zaznamenává v poslední době velký rozmach. Současní tvůrci aktualizují její podobu a hledají nové dramaturgické možnosti, aby oslovili dnešního diváka. Inspirují se například literaturou, filmem nebo komiksem a vybírají si témata blízké člověku 21. století. „Chceme navázat na tradici a slavnou éru české pantomimy. S našim souborem hledáme nové výrazové prostředky a náměty, které zaujmou širokou veřejnost,“ říká jeden ze zakladatelů DP Jakub Urban.
Autorský příběh vypráví o pěti nerozlučných kamarádech, kteří spolu od kolébky žili v dětském domově. Ve dvanácti letech se však rozdělí. Michaela si adoptuje křesťansky založený pár, který nemůže mít vlastní děti. Sebastianovi se ozve bohatý strýček, jenž si ho bere k sobě. Oliver, Robin a David chtějí z děcáku utéct, ale posledně jmenovanému se to nakonec nepovede. „Je to příběh o odsouzenosti lidských bytostí, které byly v útlém věku odstrčeny a zbaveny možnosti normálního života. Byla jim odepřena láska. Setkání se svobodou a realitou jim nepřináší štěstí a pro většinu z nich končí katastrofou,“ charakterizuje inscenaci režisérka Irina Andreeva, jejímž domovským souborem je Teatro Novogo Fronta.
Mladým umělcům ale výrazně pomohl také mim a režisér Radim Vizváry, který si v představení Kluci z pixly také sám zahraje. „Byl jsem pozván svými studenty, dnes již kolegy, ke spolupráci. Toto spojení představuje tvůrčí práci na hledání moderních výrazových prostředků klasické pantomimy a obohacení této formy o jiné principy. Zásadní inspirací je pro nás psychologické drama a film, které spolu přinášejí neobvyklé ztvárnění stylu imaginární pantomimy. Vyobrazujeme dnešního člověka v tragikomické podobě, která je v tomto případě pro zvolenou jevištní formu nevídaná. Fascinuje mě dramatické ztvárnění postav, které mohou být pro tento žánr až šokující,“ uvádí ke spolupráci Vizváry.
Soubor Divadlo Pantomimy pod jeho vedením vznikl letos na jaře za snahy tvůrců mimického divadla o vytvoření profesionálního seskupení. Jejich prvním představením bude právě divadelní kus Kluci z pixly, na němž se Vizváry podílel i dramaturgicky. Režie se ujala již zmíněná Ruska Irina Andreeva, spoluzakladatelka souboru Teatro Novogo Fronta, který se zabývá především fyzickým a tanečním divadlem. Kostýmy navrhla a vytvořila Iolanda Oliveira z Portugalska.
Premiéra se uskuteční ve Strašnickém divadle od 19 hodin, vstupné: dospělí 150 Kč, studenti/důchodci 100 Kč, studenti uměleckých škol 60 Kč (ke koupi na místě před představením). Více: www.divadlopantomimy.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: