Nový taneční projekt spojuje generace. Umělecká skupina 8lidí přichází do Vzletu s Prodlouženou a vzdává hold tanečním

V neděli 19. června 2022 ožije vršovický Vzlet mezigeneračním setkáním na tanečním parketě. Díky Prodloužené si páry skládající se ze zástupců dvou různých věkových kategorií projdou celým procesem tanečních. To vše za doprovodu orchestru a taneční lektorky v prostoru art deco sálu nového kulturního centra Prahy.

Prodloužená. Foto Dan Kvapil.

Prodloužená. Foto Dan Kvapil.

„Po náročných dvou letech, kdy byl fyzický kontakt riskantní, zvlášť mezi mladší a starší generací, jsme připravili společný taneční večer, ve kterém můžete na vlastní kůži zažít historii doteku v párovém tanci,“ prozrazuje Petr Erbes, jeden z členů 8lidí a dramaturg Divadla Na zábradlí. 

Tančit se bude polka, valčík, salza, mazurka a spousty dalších tanců, jejichž kroky si možná vybavíte z tanečních. Celým večerem provedou taneční páry skládající se z mladých tvůrců skupiny 8lidí spárovaných se seniory ze souboru La Fiamma a Pavanela. Společně zkouší pod vedením lektorky Kateřiny Klementové dva měsíce před slavnostním plesem. 

„Jsme ohromeni energií a nadšením, se kterým do Prodloužené naši taneční partneři 
a partnerky šli. Sdílíme společně zážitky a zkušenosti. Chceme dát prostor všem, kteří chtějí na taneční parket vyzvat své rodiče a prarodiče nebo děti,“ dodává Emílie Formanová, producentka skupiny 8lidí.

Nezávislé uskupení 8lidí vzniklo v roce 2017 z čerstvých absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Členové skupiny nezávisle na sobě pracují v divadlech a kulturních prostorech po celé České republice. Společně uvádí každý rok jednu premiéru. Po Divadle Na zábradlí, Alfredu ve Dvoře a koprodukčním projektu Divadla Vosto5 a Národního divadla pro Národní muzeum zavítají do Vzletu. 

„Spolupráce s mladými tvůrci a soubory je jednou z našich hlavních programových linek. Návštěvníci Vzletu mohli během první sezóny sledovat tvorbu perspektivních mladých umělců z DAMU, AVU, HAMU a UMPRUM, a nyní přichází dlouho plánovaná a odkládaná spolupráce se skupinou 8lidí. Taneční projekt Prodloužená je unikátní díky rozvinutí mezigeneračního dialogu při něčem tak přirozeném, jako je společenský tanec,“ závěrem dodává Petr Prokop, ředitel Vzletu. 

 8lidí – tvůrčí umělecká skupina, která vznikla v roce 2017 jako nezávislé divadelní uskupení. Je složena z režisérů, dramaturgů a scénografů, kteří se potkali v roce 2014 ve společném ročníku na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU a rozhodli se pokračovat ve společné tvorbě. Stálými členy jsou Petr Erbes, Emilie Formanová, Nina Jacques, Boris Jedinák, Anna Klimešová, Alice Kofláková, Karolína Kotrbová, Zuzana Sceranková, Vendula Tomšů a Viktorie Vášová. Skupina se zabývá převážně projekty s aktuální společenskou tématikou na pomezí divadla, performance, instalace a happeningu. 

Zdroj: Vzlet

Témata článku

Prodloužená

8lidí

Vzlet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: