Nurejevovo Labutí jezero s hvězdami Pařížské opery v kině

Pro mimořádný divácký zájem bude přidána v úterý 14. června v pražském kině Světozor na závěr sezóny projekce nejúspěšnějšího titulu sezóny baletních přenosů – klasické Labutí jezero z Pařížské opery. Diváci se mohou těšit na tradiční verzi s étoiles Agnés Letestu a José Martinézem v dekoracích Ezia Frigeria a s romantickou Čajkovského hudbou v choreografické verzi Rudolfa Nurejeva. V titulních éterická étoile Agnès Letestu a elegantní José Martinéz. Agnès je jednou z nejzkušenějších tanečnic v Pařížské opeře, těší se titulu étoile (hvězda) již od roku 1997 a je držitelkou několika státních vyznamenání. Na počátku její hvězdné kariéry nestál nikdo jiný než Rudolf Nurejev, který pro ni přes její mládí prosadil první sólovou roli, a titul étoile později získala právě po představení Labutího jezera. Její taneční partner José Martinéz jako její největší taneční devízu vnímá „schopnost komunikovat její intenzivní radost z tance k publiku. Umožňuje divákovi sdílet její štěstí!
Labutí jezero bylo jedním z prvních titulů, kterým vdechl svou duši Rudolf Nurejev z pozice šéfa Baletu Pařížské opery v roce 1984. Jedná se o legendární inscenaci, do které tehdy obsadil mladinkou neznámou Sylvie Guillem, která se díky ní ještě v prosinci téhož roku stala historicky nejmladší étoile a posléze jednou z velkých tanečnic 20. století. Nurejev inscenaci vtisknul svůj typický velkolepý styl s okázalou výpravou, krásnými kostýmy, technicky náročnými sólovými party a oproti původním inscenacím velmi rozvinutým mužským partům. Nurejev už při tvorbě inscenace věděl o své HIV pozitivitě. Snad proto dal tradičnímu příběhu temný psychologický podtext, kde za nenaplněnou láskou milenců stojí ani ne tak princovo selhání, jako podlý, temný čaroděj Rudovous.
Balet Pařížské opery bývá považován za světovou kolébku baletu, je nejstarším baletním souborem na světě, který odvíjí svou tradici od roku 1661. Balet Pařížské opery se dodnes nachází na špičce mezi světovými baletními soubory, navíc s osobitým stylem francouzské školy. Soubor nyní pod vedením umělecké ředitelky Brigitte Lefèvre těží maximum ze své bohaté tradice, a zároveň se snaží zůstat otevřený modernímu umění, které posunuje hranice žánru. Mezi tzv. étoile – hvězdy souboru patří známí tanečníci jako např. právě José Martinéz, Agnès Letestu, Isabelle Ciaravola, či Karl Paquette.

DALŠÍ PROGRAM BALETU PAŘÍŽSKÉ OPERY
======================
Děti ráje
Choreografie: José Martinez
Hudba: Marc-Olivier Dupin
Sobota 9. července 2011 v 19:30 (živě)

Sezóna Baletu v kině 2011/12

KRÁLOVSKÝ BALET, LONDÝN
===================
LABUTÍ JEZERO
Choreografie: Fryderyk Ashton
Hudba: P.I.Čajkovskij
Úterý 27. července 2011 (záznam)

POHÁDKY BEATRIX POTTEROVÉ
Choreografie: Fryderyk Ashton
Hudba: John Lanchberry
Úterý 23. srpna 2011 (záznam)


3D GISELLE MARIINSKIJ BALET
=====================
GISELLE
Choreografie: Jean Coralli, Jules Perrot
Hudba: Adolf Adam
Říjen 2011


BOLŠOJ BALET
==========
ESMERALDA
Slavnostní znovuotevření Velkého divadla
Choreografie: J. Burlaka, V. Medveděv podle M. Petipy
Hudba: C. Pugni
9. října 2011 V 16:45 (živě)

SPÍCÍ KRASAVICE
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: P. I. Čajkovskij
20. listopadu 2011 V 16:45 (živě)

LOUSKÁČEK
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: P. I. Čajkovskij
18. prosince 2011 V 16:45 (záznam)

KORZÁR
Choreografie: J. Burlaka, A. Ratmanskij podle M. Petipy
Hudba: A. Adam
11. března 2012 V 16:45 (živě)

SVĚTLÝ PRAMEN
Choreografie: A. Ratmanskij
Hudba: D. Šostakovič
29. dubna 2012 V 16:45 (živě)

RAYMONDA
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: A. Glazunov
24. června 2012 V 16:45 (živě)

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: