Open call pro profesionální tanečníky

POCKETART ve spolupráci s Jarem Viňarským, Lucií Kašiarovou a za podpory Tanec Praha z.ú. / PONEC - divadlo pro tanec vyhlašují open call pro profesionály pro svůj nový inscenační projekt s pracovním názvem KORPORÁT.

Open call pro profesionální tanečníky

Open call pro profesionální tanečníky

POCKETART je kolektiv choreografek a performerek v oblasti současného tance a fyzického divadla. Kolektiv vyvinul v průběhu posledních čtyř let 9 inscenací, které byly prezentovány v Praze v divadle PONEC, Venuše ve Švehlovce, Studiu ALTA a divadle Archa, v zahraničí v Keni, Litvě, Rakousku, Slovensku, Slovinsku, v rámci festivalů New Baltic Dance, Kenya International Theater Festival, OPUS 2017, NU dance fest, Malá Inventura, Nová Evropa – Cena Jarmily Jeřábkové 2017, TANEC PRAHA 2019, TANEC PRAHA 2020, 2021, Česká taneční platforma 2020 a 2021, BAZAAR festival, MOVE fest, Divadelní Flora a další. Aktuálně má POCKETART na repertoáru inscenace Jáma lvová, Treatment of Remembering, Na váhu!, K Madoně se rzí, Jáma lvová unlimited a taneční film Folds of Touch. Inscenace Jáma lvová je součástí prestižního evropského výběru Aerowaves Twenty21, byla součástí programu České taneční platformy 2020 a byla vybrána do evropského projektu Shape It za účelem adaptace inscenace pro dětské publikum. Inscenace Treatment of Remembering obdržela od mezinárodní poroty Cenu České taneční platformy 2021 a na téže akci i Cenu diváků. Projekt Jáma lvová unlimited byl zařazen do úzkého výběru evropských tanečních festivalů Big Pulse Dance Alliance. Kolektiv získal v roce 2020 1. Cenu tanečních aktualit – Divoká karta za přínos taneční scéně.

Proč KORPORÁT?
POCKETART přizval do tvůrčího týmu nové inscenace s pracovním názvem KORPORÁT Jara Viňarského a Lucii Kašiarovou. Nový projekt se zabývá postavením člověka v systému korporátní práce. Ve skupině sedmi tanečníků pod režisérským vedením nás v tomto projektu zajímá pomocí tanečních a divadelních prostředků zkoumat, jaký typ mezilidských vztahů toto prostředí vytváří, jakému chování musí lidé v těchto kolektivech čelit a co je vlastní podstatou tohoto typu pracovního uspořádání. I přesto, že je toto téma v kontextu naší momentální společenské situace závažné, chtěli bychom k němu přistoupit s lehkostí a humorem. I proto se chceme zaměřit především na často absurdní podobu, jakou může korporátní práce mít, a to jak na úrovni pracovních činností, tak mezilidských vztahů. Jako příklad můžeme uvést příběhy z našeho blízkého okolí např. kurzy ničení produktů v Amazonu za účelem finančních náhrad od pojišťoven, vynucená zábava při teambuildingových akcích, předstíraná produktivita a produktivita za každou cenu na úkor životního prostředí atd. Podobné fenomény umělci mohou zaznamenat v prostředí kultury (např. kauza Nemusíš to vydržet, tlak na produktivitu uměleckých skupin). V rámci procesu tvorby představení, chceme navázat blízký kontakt s konkrétními lidmi pracujícími v korporátních firmách, a následně tak výsledným kusem vytvořit prostor pro zaznění hlasu těchto lidí, kteří se ve své práci musí často vyrovnávat s absurdními požadavky. V době, kdy je mnoho lidí nuceno opustit svá povolání v důsledku pandemické situace a korporátní megafirmy jsou zárukou finanční stability, nám přijde podstatné zabývat se otázkami ke kvalitě a specifickým rysům tohoto pracovního prostředí.

Tvůrčí tým
Autoři a tvůrci: Johana Pocková, Sabina Bočková ve spolupráci s Jarem Viňarským, Lucií Kašiarovou … a vámi? ☺
Hudba: Lukáš Palán

Producent: POCKetART z.s
Koproducent: Tanec Praha z.ú. / PONEC – divadlo pro tanec
Podpora: Studio ALTA, Česká taneční platforma 2021

Koho hledáme?
Profesionály z tanečního a fyzického divadla, kteří by se s námi rádi zapojili do tvůrčího kolektivního procesu a mají čas v konkrétních termínech příprav projektu.

Termíny
První setkání – konkurz
3. 12. 2021 od 11:00 – 16:00 ve Studiu ALTA
(Západní křídlo Invalidovny, Sokolovská 136/24, Karlín, 186 00)
Půjde o první tvůrčí setkání, při kterém se seznámíme blíže s tématem a mezi sebou. Jaro a Lucia nás provedou prvními nápady, myšlenkami, představami a budeme se i hýbat. Společně tak můžeme zažít první krok kreativního procesu, na základě kterého vybereme kompletní tým performerů pro novou inscenaci. Předem děkujeme účastníkům za dodržení aktuálních hygienických opatření.

Tvůrčí proces v roce 2022
17. – 23. 01.
04. – 17. 04.
16. – 20. 05.
06. – 17. 07.
03. – 10. 11.
05. – 08. 12.
09. + 10. 12. PREMIÉRA | PONEC – divadlo pro tanec

Rezidence projektu proběhnou v: rezi.dance Komařice, Švestkový Dvůr Malovice, PONEC - divadlo pro tanec a dalších pražských tanečních sálech.

Finanční ocenění
Plánovaný honorář pro performera za nazkoušení projektu: 35 000 – 40 000 Kč + za každé představení 3 000 Kč. První setkání (konkurz) není honorováno.

Máte zájem? Chcete se zapojit?
Napište na: pocketart50@gmail.com
Předmět emailu: open call – pocketart

Zdroj: POCKETART

Témata článku

Jaro ViňarskýJohana PockováKorporátLucia Kašiarováopen callSabina Bočková

PocketArt

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: