Osobnost Matky Terezy v jevištním zpracování: pantomima v Anežském klášteře

Osobnost Matky Terezy v jevištním zpracování: pantomima v Anežském klášteře

Osobnost Matky Terezy v jevištním zpracování: pantomima v Anežském klášteře

Ve středu 28. srpna proběhne v prostorách Anežského kláštera premiéra představení Agnes o životě Matky Terezy. Za inscenací stojí tým absolventů Katedry pantomimy pražské HAMU Tereza těšínská a Alexej Byček. Inscenace se jmenuje podle Matčina původního křestního jména Agnes. Autoři totiž chtějí postihnout nejen Matku Terezu, pečující o malomocné tam, kam se noha kněze nedostane. Zkoumají život Agnes – dívky a ženy – pochybující o sobě a nakonec i o Bohu.Přestože Matka udělala tolik dobrého, a možná právě proto, je těžké se při zpracování jejího díla vyhnout patosu,“ říká Alexej Byček, režisér inscenace. „Pro nás je kromě obrazu dobrotivé pečovatelky důležité dotknout se toho, o co nestála, aby se o tom psalo a mluvilo: její skutečné nitro, osobní myšlenky a především pochyby. To říká mnohem více o významu její práce než klasická šablona nezlomné hrdinky.
Představení je pohybovým divadlem s prvky pantomimy a klaunérie. O netradiční zpracování se zasloužili absolventi Katedry pantomimy pražské HAMU Tereza Těšínská a Alexej Byček. Toto autorské duo má na kontě již více originálních projektů, za všechny zmiňme Putování Divadla koněmVozem, kdy v létě roku 2012 dva měsíce jezdili „postaru“, bez jakýchkoli technologií, s koněm a vozem po českých krajích a hráli pouliční divadlo v místních vesnicích a městečkách.
Zatímco při Putování hráli o vesnickém vykořisťovateli, tentokrát chtějí připomenout potřebu pomoci bližnímu. Ukázat, že jsou zde lidé, kteří často trpí nejen fyzicky, ale i vnitřní samotou, a že se často i ti, kteří pomáhají, cítí opuštěni nebo „Bohem zapomenuti“. Jako Matka Tereza. „Pohybová jednoaktovka“ Agnes si dává za cíl propojit divadlo s duchovnem, mimo jiné tím, že přivádí hluboký Matčin příběh do Anežského kláštera, konkrétně Kaple sv. Barbory. Představení začíná večer ve 20 hodin.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: