Ostrava přivítá třináctý ročník festivalu Tanec Ostrava

Ostrava přivítá třináctý ročník festivalu Tanec Ostrava

Ostrava přivítá třináctý ročník festivalu Tanec Ostrava

Festival Tanec Ostrava je jedinou komplexní přehlídkou soudobého tance, fyzického a pohybového divadla, která se v Ostravě pravidelně koná již od roku 2001. Kromě originálních tanečních a pohybových projektů českých skupin prezentuje také významné zahraniční produkce, pořádá přednášky a workshopy s hostujícími umělci, iniciuje site-specific projekty a informuje o vývoji a trendech současného tance a pohybového divadla. Letošní ročník festivalu Tanec Ostrava se uskuteční od  24. 10. do 13. 11. 2013 a domovskou scénou bude Multižánrové centrum Cooltour na Černé louce. Část programu se bude odehrávat také v Divadle Loutek, Staré Aréně a Minikinokavárně. V rámci festivalu jsou také tradičně pořádány pohybové dílny, během kterých má široká veřejnost pracovat s výraznými osobnostmi současného tance.
Do Ostravy zavítá například soubor NANOHACH, který také celý festival ve čtvrtek 24.10. zahájí performancemi NANOHACH na kole! před Forem Nová Karolina a Novou radnicí a Tour du Café au Lait v několika ostravských kavárnách. O den později se diváci mohou těšit na introspektivní taneční pouť inspirovanou Červenou knihou C. G. Junga s názvem Orbis Pictus. Organizátoři se velmi těší, že 2. 11. přivítají ostravskou rodačku Andreu Opavskou. Její neobyčejně silné taneční sólo La Loba v choreografii Lenky Vágnerové doprovázené živým zpěvem Jany Vébrové patří k vrcholům letošní dramaturgie.
Tanec Ostrava si klade za cíl také podporu začínajících choreografů a tvůrců. Ve čtvrtek 31. 10. se ve složeném večeru představí Petr Ochvat a Anička Prokopová, kteří působí ve Vídni a absolventi brněnské DIFA JAMU Lukáš Karásek a francouz Florent Golfier.
Závěr festivalu bude patřit zahraniční produkci a to konkrétně slovenskému tanečnímu Divadlu elledanse, které představí choreografii Lucie Holinové FUGA. Důležitou součástí představení je působivá jevištní dekorace, která postupně odhaluje dění na scéně. Před diváky se otevírají jednotlivá okna či výřezy, a právě přes tyto „fugy“je možné pozorovat příběhy. Od intimních sól či duetů až po dynamické improvizace.
Vstupenky v předprodeji, podrobnější informace o programu a festivalové aktuality najdou diváci na webových stránkách www.cooltourova.cz. Více také na www.tanecostrava.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: