Ostravský balet uvede taneční drama Balady

Ostravský balet uvede taneční drama Balady

Ostravský balet uvede taneční drama Balady

Svou 95. sezónu zahájí Národní divadlo moravskoslezské premiérou tanečního divadla na motivy lidových balad: ve stejnojmenné baletní inscenaci se pojí živá folklorní a jazzová hudba s tancem. Své síly zde spojila choreografka Hana Litterová s výraznou osobností hudebního světa – cimbalistkou, skladatelkou a zpěvačkou Zuzanou Kapříkovou. Premiéry inscenace Balady se konají 19. a 21. září vždy v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Ještě předtím mají zájemci možnost setkat se s tvůrčím týmem včetně Zuzany Lapčíkové ve středu 18. září v 16.00 hodin na besedě v Domě knihy Librex.
Na nové nastudování Balad v Ostravě jsem se velmi těšila a musím přiznat, že přístupem a nasazením baletního souboru jsem nadšená. Člověku se vždycky trochu nebezpečně nabízí srovnání s předchozím nastudováním, vždyť v Brně se inscenace uváděla pět let a všichni jsme k ní přilnuli,“ říká hudebnice Zuzana Lapčíková,. „Srovnání ale v umění není dobrá metoda! Ostravská inscenace bude zkrátka jiná, nese pro mě novou energii a myslím, že sólisté velmi intenzívně cítí a prožívají baladické látky a jejich sdělení. Tajně jsem doufala, že témata východomoravských balad budou Ostravákům blízká, a společné zkoušky s tanečníky moje očekávání překonaly. Opět také velmi dobře funguje propojení hudebníků a tanečníků, vzájemně se provokujeme v tom nejlepším slova smyslu, stejně tak skvěle hudebně komunikujeme s ostravskými muzikanty, kteří budou v alternaci účinkovat.

V inscenaci se prolíná hned několik balad a s baladickými motivy se pracuje zcela volně. „Děj je založený na vyhrocených mezilidských vztazích a vyžaduje, aby tanečníci pracovali na roli. Mají zde určitý prostor pro improvizaci, a o to pravdivěji musí jejich tanec vyznívat. Tanečníci a hudebníci se v některých částech vzájemně inspirují, některá sóla Zuzany Lapčíkové či jednoho z nejžádanějších kontrabasistů Josefa Feča mohou mít různou délku a také jiný výraz v závislosti na vzniklé atmosféře, takže tanečníci musí pružně reagovat a být ‚stále v roli’. Každé představení je jedinečné, neopakovatelné, nabízí divákům nevšední zážitek a to mne na tom nejvíce baví,“ uvádí nová šéfka baletního souboru NDM a asistentka choreografie inscenace Lenka Dřímalová. „Inscenací Balady rozšíříme stylové spektrum repertoáru a zároveň prezentujeme kvalitní českou tvorbu, proto věřím, že kromě příznivců tance a baletu přilákáme i ‚nebaletní’ publikum :)“. Režisérkou a choreografkou inscenace je Hana Litterová, scénu a kostýmy navrhl Pavel Knolle.
Brněnská inscenace Balady, která měla premiéru 10. listopadu 2006, byla vyhlášena baletní inscenací roku v ČR, autorka Zuzana Lapčíková získala za hudbu nominaci na Cenu Alfréda Radoka 2006. Inscenace byla ohodnocena prestižní Cenou za autorské dílo v rámci Soutěžní přehlídky současné taneční tvorby 2008 a Hana Litterová za ni získala Cenu Divadelních novin za choreografii a režii v kategorii taneční umění. Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: