Ostravu čeká taneční festival MOVE fest

Ostravu čeká taneční festival MOVE fest

Ostravu čeká taneční festival MOVE fest

Od pondělí 10. do soboty 15. listopadu se v Ostravě uskuteční MOVE fest, festival nabitý současným tancem. Ostrava se pomalu, ale jistě stává novým centrem tanečního umění. Festival současného tance, nového cirkusu, pohybového divadla, site-specific a nových médií navazuje na dvanáct ročníků festivalu Tanec Ostrava. Hlavním organizátorem je mlutižánrové kulturní centrum Cooltour, které v Ostravě funguje již tři roky. Program festivalu je plný inscenací, přednášek a dalších doprovodných akcí. Po představeních následují diskuse.
V pondělí 10. listopadu se nejprve uskuteční prezentace projektu Kulturní zpovědnice a přednáška Karolíny Hejnové o tom, co všechno potřebuje umělec na volné noze k tomu, aby si proklestil cestu všemi překážkami, které jsou mu kladeny do cesty úřady, nevěřícími fanoušky ale i jím samým. Je vůbec možné takový boj přežít? A je možné být šťastným freelancerem, nebo je to cesta do ústavu pro duševně choré? Večer se od 19:00 hodin uskuteční představení VerTeDance Korekce, k němuž hraje živě Clarinet Factory.
V úterý se uskuteční vernisáž výstavy Čím by ten prostor mohl být. Matěj Smrkovský v ní představuje instalaci, která zásadně mění výstavní prostor. Mnohonásobně redukuje rozlohu galerie a vytváří výduť ve tvaru kruhové výseče, která je místem imaginace. Divák v tomto nově vzniklém prostoru může na chvíli „zakotvit“, napůl „vnořen“, napůl „vyplaven“ vnímat zvukovou nahrávku, která ho vybízí k aktivní imaginaci toho, co by „mohlo být“. Večer se uskuteční představení svou kusů, hudebního Harlekina Karlheinze Stockhausena interpretuje Karel Dohnal (jde o tvar na pomezí koncertu a divadla) a s inscenací Blue Men hostuje taneční soubor PR Evolution Company z Maďarska.
Ve středu 12. listopadu se uskuteční přednáška Blanky Markové Umělci jsou do světa o Evropských centrech a možnostech, které poskytují umělcům. Večer přijde na řadu inscenace FAiTH Miřenky Čechové a Andrey Miltnerové. Čtvrteční večer se diváci mohou těšit na cenami ověnčenou taneční inscenaci Lenky Vagnerové Jezdci a duet SuperNaturals z dílny skupiny ME-SA.
V pátek přijde na řadu také nový cirkus. Uskuteční se přednáška Cirkus v tanci, tanec v cirkuse, kterou vede Šárka Maršíková. Nový cirkus se stal plnohodnotnou a velmi vyhledávanou jevištní formou, která se s ostatními velmi silně ovlivňuje. Cirkusáci tančí a tanečníci dělají cirkusárny. A nikdo v ČR o tom neví více, než Šárka Maršíková z pražského Cirqueonu. Na důkaz toho, že v novém cirkuse vznikají opravdu kvalitní divadelní inscenace uvidí návštěvníci večer inscenaci Loser(s), projekt, který vznikl pod taktovkou dua DaeMen a choreografa Jarka Cemerka. V sobotu program zakončí přednáška Vandy Hybnerové Herče, pohni se!. „Co se stane s hercem, uvedeným v pohyb? Jak je pro herce pohyb důležitý nám řekne žena, která se už nějakou dobu pohybuje mezi čistým herectvím a pohybovým divadlem. A přiznejme, že jí to jde zatraceně dobře a že chceme slyšet, jak to, že jí to tak dobře jde a co ji to přináší a odnáší a tak.“ Časy, místa a odkaz pro nákup vstupenek najdete na této adrese: http://www.moveostrava.cz/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: