Otevřená výzva: Taneční publicistika - alternativní formáty

Staňte se jedním z osmi autorů, kteří se zúčastní diskuze o současné taneční publicistice. Projekt Dance and Performing Arts Criticism in Europe, který je výsledkem spolupráce online magazínu Taneční aktuality a Performing Arts Hub Norway, pořádá třídenní seminář určený pro začínající taneční kritiky a autory. Zaměří se především na způsoby, jimiž taneční kritika dokáže reflektovat alternativní formáty představení a site-specific performance. Seminář se uskuteční v rámci festivalu MOVE Fest v Ostravě (Česká republika) a zhodnotí jak představení uvedená během festivalového programu, tak další současné počiny.

Otevřená výzva: Taneční publicistika - alternativní formáty

Otevřená výzva: Taneční publicistika - alternativní formáty

Co získáte:

  • Zdarma - koučink a seminář vedený profesionálními tanečními kritiky (včetně přednášek o metodách taneční publicistiky, sledování a analýzy představení, osobní konzultace a zpětné vazby na různé úkoly týkající se reflexe daných představení)
  • Potvrzení o absolvování semináře
  • Publikace recenzí (garantujeme honorář 50-150 euro za publikovaný text)

 

Semináře je možné se zúčastnit osobně či online. V případě osobní účasti získáte také:

  • Vstup na vybraná česká představení (lístky nebo digitální verze) uvedená v rámci festivalu MOVE Fest 2021
  • Příspěvek na dopravu (460 euro na účastníka žijícího mimo Českou republiku, který se dopraví do Ostravy, aby se zúčastnil semináře osobně)

 

Kdy: 28. září – 3. října 2021, online/ Ostrava, Česká republika

Workshop zahrnuje přednášky vedené zkušenými tanečními publicisty z Norska, koučink a diskuze. Pozornost bude zaměřena na alternativní formáty tanečního umění, které se objevily během pandemie, jako na výchozí bod k prozkoumání odpovídajících alternativních forem kritického psaní, ale také k diskuzi nad současnou praxí v taneční kritice obecně.

Seminář bude pořádán v hybridním formátu. Všechny přednášky a diskuze se odehrají online. Účastníci, kteří přijedou do Ostravy osobně, zhlédnou a budou reflektovat živá představení během festivalu MOVE Fest. Účastníci, kteří zůstanou ve svých domovských zemích, budou moci sledovat stejná představení v digitální podobě. Na základě těchto zhlédnutí, přednášek a diskuzí budou účastníci vyzvání k vytvoření vlastních textů – recenzí, reportáží a esejí. Tyto texty pak zkonzultují s přednášejícími a rovněž v rámci své skupiny a výsledky jejich práce budou publikovány na webových stránkách Tanečních aktualit. Autoři budou patřičně ohodnoceni (honorář za text se bude pohybovat mezi 50 a 150 euro)

Seminář se bude zabývat alternativními formáty reflexe tance, jeho tvorby, sledování i zažívání. Účastníci budou moci experimentovat a hrát si s jazykem, nejrůznějšími žánry a způsoby, jak psát o představeních, která sama o sobě ztvárňují různé dimenze tance nekonvenčními způsoby. Cílem je, aby každý z účastníků našel svůj individuální autorský styl a prozkoumal, jak jednotlivé performativní formáty mohou inspirovat k rozmanitým způsobům psaní. Workshop potrvá tři dny (s jedním dnem věnovaným psaní) od 28. září do 3. října. Všichni účastníci odevzdají závěrečný text, který bude komentován lektory workshopu a případně bude publikován na webu Tanečních aktualit. Texty mohou reflektovat představení uvedená v rámci festivalu MOVE Fest, nebo jiné obecnější téma.

 

Koučové a přednášející: Anette Therese Pettersen, Hild Borchgrevink, zkušené taneční a divadelní kritičky norské taneční scény.

Seminář je zdarma a je určený široké veřejnosti. Předchozí zkušenost s taneční publicistikou není podmínkou. Jazykem semináře je angličtina.

 

Uzávěrka přihlášek: 8. září 2021

Pošlete prosím krátký popis Vaší práce a motivační esej, ve které shrnete, proč byste se semináře rádi zúčastnili, na email daniela@tanecniaktuality.cz. Uveďte, zda se budete schopni zúčastnit osobně. O výsledcích budete informováni do 13. září 2021.

Více informací na: https://www.facebook.com/events/523790438913006?active_tab=about

 

Rozvrh:

Úterý 28. září

14-15:30 Otevřená panelová diskuze. Konverzace mezi umělci a publicisty na téma workshopu. Moderátorka: Hild Borchgrevink

Pátek 1. října

12-14:00 vedeno Hild Borchgrevink a Anette Therese Pettersen (přednáška a diskuze nad texty o tanci) + přibližně 90 minut individuální práce na jednotlivých úkolech

Neděle 3. října

12-14:00 vedeno Hild Borchgrevink a Anette Therese Pettersen (přednáška a diskuze nad texty o tanci) + přibližně 90 minut individuální práce na jednotlivých úkolech

Během workshopu se od účastníků očekává sledování vybraných online představení, která jim budou poskytnuta v předstihu, a vypracování úkolů, které následně pošlou svým koučům. Po workshopu bude účastníkům nabídnut individuální koučink nad jejich texty, které budou uveřejněny Tanečními aktualitami.

Projekt vznikl za podpory fondů EHP 2014-2021 a Ministerstva kultury České republiky.

Témata článku

Dance and Performing Arts Criticism in EuropePerforming Arts Hub NorwayTaneční aktualitytaneční kritika

Tanec

MOVE fest

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: