Palissimo Company se vrací do Archy

Po úspěšné premiéře na festivalu AKCENT se na scénu Divadla Archa 7. a 8. února vrací sólové taneční představení newyorského choreografa Pavla Zuštiaka, které bylo inspirováno kontroverzní novelou Jerzyho Kosińského Pomalované ptáče.
Taneční inscenace Bastard je první částí choreografické trilogie. Pokládá naléhavé otázky: Co to znamená být v exilu? Jak exil změní člověka? Co je to exil? Kdy končí? Jaký je rozdíl mezi utečencem, expatriotem, vyhostěncem, emigrantem? - lidmi, kteří se přesunuli i se svými kořeny, ale i těmi, kterým již žádné kořeny nezůstaly? Nežije vlastně každý z nás za nějakými hranicemi?
Inspirací pro sólové představení Bastard byla kontroverzní novela Jerzyho Kosińského Pomalované ptáče z roku 1956. V jedné z kapitol románu hrdina potká muže, který ve zlosti pomaluje ptáče barvou a vrátí je zpět do hnízda. Pomalované ptáče je považováno za vetřelce a uklováno ostatními k smrti. Bastard vypovídá o pocitech člověka, kterého svět považuje za vetřelce. Je sám, přichází z jiné kultury a v novém prostředí si vytváří vlastní malý svět. Do tohoto světa v jeden okamžik vstoupí obyčejní lidé.
Choreograf a režisér Pavel Zuštiak, žijící v New Yorku, oslovil pro svůj projekt slovenského tanečníka Jara Vinařského, autorem hudby je Christian Frederickson, který spolupracoval mimo jiné jako hudební improvizátor a skladatel s divadelním souborem SITI Company.
První část trilogie se dosud realizovala v šesti městech – Žilině, New Yorku, Praze, Bratislavě a Banské Bystrici, při čemž pražského uvedení se účastnil největší počet dobrovolníků. Na scéně Divadla Archa se tak objevil rekordní počet – téměř šest desítek performerů. Druhá část trilogie Amidst se zatím uskutečnila pouze v New Yorku, kde v květnu oslaví svou premiéru i třetí závěrečná část. V premiéře budou všechny tři části trilogie The Painted Bird – Bastard, Amidst a Strange Cargo uvedeny na podzim letošního roku ve Wexner Arts Center fot the Arts (Columbus, Ohio).
The Painted Bird / Bastard je americko-slovensko-polský projekt, který vznikal v koprodukci souboru Palissimo Inc. (USA) a kulturních organizací Stanica Žilina-Záriečie (SK), Institut Jerzyho Grotowského (PL) a La Mama Etc. (USA), kde dílo vznikalo na rezidenčních stážích. Část prvotního výzkumu se uskutečnila díky Movement Research v New Yorku a University of California.
Zdroj: Divadlo Archa Foto: Jan Hromádko

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: