Palle Granhøj na Malé inventuře 2013

V rámci festivalu Malá Inventura bude uveden mezinárodní projekt Men& Mahler. Projekt realizovaný pod patronací DNA projektu – Development of New Art zastřešuje Palle Granhøj, světová celebrita na poli tanečního uměni. Dvě festivalová představení Men & Mahler budou uvedena v Divadle Ponec ve středu 27. 2. od 20.00 a ve čtvrtek 28. 2. od 18.00 hod. Další představení se konají 1. 3. v Brně (Národní divadlo Brno – Reduta) 2. 3. v Bratislavě (A4 – priestor súčasnej kultury) a 4. 3. v Jihlavě (DIOD – divadlo otevřených dveří).
Co se stane, když dáte dohromady 1 zpěvačku a 8 tanečníků z různých zemí, po dobu osmi týdnů je necháte tvořit a každý den, po celou dobu, to, co vytvoří, podrobíte dekonstrukci? „Jsme nadšeni, že jsme se téměř jednomyslně shodli na výběru tak výrazného choreografa, jako je Palle Granhøj a že on sám kývl na spolupráci. Je to výjimečná příležitost nejen pro tanečníky setkat se s takovým esem, jako je právě Granhøj,“ uvedla hlavni koordinátorka projektu DNA Continuum Adriana Světlíková.
V první fázi přípravy inscenace Men& Mahler proběhly tři vyběrové workshopy (Vilnius, LT; Budapešť, HU; Praha CZ). Během těchto workshopů si dánský režisér a choreograf Palle Granhøj vybral 6 tanečníků z cele Evropy. Projekt samotný vznikal v dánském Aarhusu v tanečním a vizuálním divadle Bora Bora, které je partnerem Nove sítě. Premiéra se konala 8. 6. 2012 v divadle Bunker ve slovinské Ljublani. Palle Granhøj se v Men&Mahler zaměřil na syrovou maskulinní sílu. Mahlerova hudba, teskná a poetická, tvoři kontrast k osmi svalnatým mužným tělům, svázaným gumovým lanem. Ti před zraky diváků předvádí archetypální maskulinní rituály. Zpěvačka s klidem biologa sleduje jejich hru.

Granhøj Dans je mezinárodně proslulý taneční soubor z dánského města Aarhus. Produkce vznikají v úzké tvůrčí spolupráci choreografa a uměleckého ředitele souboru Palle Granhøje, tanečníků a výtvarného umělce Pera Victora. Soubor má na svém kontě řadu různorodých představeni, které mají společné snad jen to, že si navzájem vůbec nejsou podobné. Nenajdeme v nich žádnou společnou estetickou linii, univerzální pohybový slovník nebo přistup ke ztvárněni tématu. Každá nová produkce je výsledkem interakce mezi daným motivem a konkrétními umělci, kteří se na tvorbě podílí. Každé představení má jedinečný výrazový slovník. Hlavním tvůrčím nástrojem je vždy tzv. Obstrukční technika. Právě tento unikátní umělecký jazyk vynesl Palle Granhøje na výsluní mezinárodní taneční scény.

DNA Continuum je projekt osmi evropských nevládních kulturních organizací. Organizátorem projektu je občanské sdružení Nová síť (Česka republika) a partnery projektu jsou: Chorea Theatre Association (Polsko), Bora Bora (Dánsko), A4 (Slovensko), L1 Association (Maďarsko), Fish Eye artistic association (Litva), SchlossBrollin (Německo). DNA Continuum 2011–2013 navazuje na předchozí projekt s názvem DNA 2009–2010. Je již podruhé podpořen programem Evropské unie Culture.

Zdroj: Nová síť

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: