Pantomima Václava Havla Perpetuum Mobile – výjimečné uvedení 6. října

Pantomima Václava Havla Perpetuum Mobile – výjimečné uvedení 6. října

Pantomima Václava Havla Perpetuum Mobile – výjimečné uvedení 6. října

V Knihovně Václava Havla se 6. října uskuteční představení pantomimického díla Václava Havla Perpetuum Mobile. Představení se bude konat u příležitosti nedožitých 78. narozenin autora. Knihovna V. Havla se nachází v Ostrovní ulici 13, začíná se v 19.00 hodin. Půjde o jednorázové uvedení a vstup pro veřejnost je volný. Inscenaci nastudovali umělci a pedagogové z okruhu Katedry pantomimy HAMU.
Téměř neznámé libreto pantomimy Perpetuum Mobile vzniklo na žádost přátel ve vězení na jaře 1989. Pojednává o 7 dnech pana A. v cele, kde se snaží s nastalou nespravedlivou a absurdní situací po svém vypořádat. Sám Havel napsal do libreta režijní poznámku „Fantazii se meze nekladou!“ Kopie dopisu Olze Havlové, do nějž autor libreto vložil, je uložena v archivu Knihovny Václava Havla.
Režie této pantomimy pro jednoho se ujal Radim Vizváry. „Usilujeme o jinou polohu pohybové stylizace - opustili jsme artistní formu tradiční pantomimy a volíme prostředky, které přibližují chování ústřední postavy běžnému životu a jsou také schopné přetlumočit s lehce komediálním nadhledem filozofii Havlovy hry,“ říká k inscenaci Radim Vizváry. Postavu interpretuje Vojtěch Svoboda, mim a frekventant magisterského studia HAMU. Výkon v sólové úloze pana A je předmětem jeho budoucí magisterské práce.
Přes stylizaci do polohy němé absurdní grotesky nese dílko na jedné straně autentické znaky vězení, na druhé s nadsázkou sleduje koloběh naděje a zoufalství v jednání nevinného vězně. Přesto, že vzniklo z bezprostředního zážitku autora, má pro svůj humanistický podtext i ve výjimečné nonverbální poloze obecnou platnost,“ stojí v programu.
Inscenace pantomimy Václava Havla bude zakončena vzpomínkou na okolnosti jejího vzniku a odborným příspěvkem Ladislavy Petiškové. Návštěvníci uvidí také faksimile dopisu z vězení.
Více na stránkách Knihovny Václava Havla: http://www.vaclavhavel-library.org/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: