Paul Lightfoot jmenován novým uměleckým šéfem Nederlands Dans Theater

 

Paul Lightfoot nahradil od 12. září 2011 na postu uměleckého šéfa Nederlands Dans Theater svého předchůdce Jima Vincenta. Lightfoot je členem tohoto slavného souboru již od roku 1985, nejprve jako tanečník, později jako choreograf v tandemu se Španělkou Sol León. Od roku 2002 jsou potom Lightfoot a León rezidentními choreografy NDT, tuto funkci si Lightfoot ponechává vedle své nové pozice uměleckého šéfa i nadále.Jim Vincent, který byl jmenován uměleckým šéfem v sezóně 2009/2010 zůstává v roli jakéhosi spolu-uměleckého šéfa až do konce prosince 2011, kdy by měl dokončit předání veškeré agendy svému nástupci. Poté bude až do konce sezony 2011/2012 uměleckým poradcem souboru.
Robert van Leer, jenž od srpna 2011 zastává funkci generálního ředitele Nederlands Dans Theater komentoval jmenování Paula Lightfoota uměleckým šéfem následovně: „Rozhodnutí, které vedlo k Paulovu jmenování, přichází v době výrazných rozpočtových škrtů v oblasti umění a kultury v Nizozemsku. Naštěstí pro nás, Nederlands Dans Theater zůstává součástí tzv. základní infrastruktury (BIS – Basic Infrastructure), i tak se ale musíme vypořádat s důsledky této nové situace v oblasti kultury. Pro nás, jako jeden z mála článků v BIS, to mimo jiné přináší také větší míru odpovědnosti při plnění nových požadavků na náš soubor. Skutečnost, že budeme muset pracovat ještě tvrději, abychom tato očekávání naplnili a současně s tím také udrželi naše (mezi)národní renomé, vyžaduje zcela jiný přístup. S Jimem Vincentem, který do práce v NDT vložil celé své srdce a duši se nám neloučí snadno. V posledních dvou a půl letech udělal náš soubor pod jeho vedením ohromný pokrok a my jsme mu za tyto úspěchy vděční.“ Johan van der Werf, prozatímní předseda dozorčí rady k tomu dodává: „Paul Lightfoot je s NDT spjat již více než 26 let a zná za tu dobu tento soubor skrz naskrz. Jeho umělecký přínos a práce, která za ním v NDT stojí, jsou pro nás velkým příslibem do budoucna."
Paul Lightfoot (narozen roku 1966 v Anglii) získal angažmá v Nederlands Dans Theater v roce 1985 jako tanečník. Během své taneční dráhy se společně se Sol León začal věnovat choreografii a oba dva si v této oblasti záhy vybudovali renomé, v roce 2002 pak byli jmenováni rezidentními choreografy Nederlands Dans Theater. K dnešnímu dni spolu pro soubor vytvořili přes 40 choreografií, které získaly řadu ocenění a jsou uváděny po celém světě. Zdroj:

 

www.nederlandsdanstheater.nl

Témata článku

Nizozemsko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: