Petr Tyc uvede taneční studii lásky

Petr Tyc uvede taneční studii lásky

Petr Tyc uvede taneční studii lásky

Ponec – divadlo pro tanec uvede 23. a 24. října 2017 premiéru nového projektu choreografa Petra Tyce, který se vrací po 14 letech k tanci. Inscenace nesoucí název Dokud neumřeli je tanečně-divadelní studií lásky a milostných vztahů, volně inspirována románem britského spisovatele Juliana Barnese Jak to vlastně bylo?

Název díla odkazuje na závěrečné rčení v pohádkách: „A žili šťastně, dokud neumřeli.“ „Tahle věta se používá v pohádkách v návaznosti na milostné vzplanutí. Člověk by řekl, že to dnes nikdo nemůže brát vážně,“ vysvětluje Petr Tyc a dodává: „Jenže romantická představa lásky, která má šťastný konec, je velmi zakořeněná. Fakt, že je realita jiná, vytrvale vytěsňujeme,“ uzavírá.
Dílo se pohybuje na pomezí žánrů současného tance a divadla a vystupují v něm tři interpreti: laureátka ceny Taneční inscenace roku 2017 Tereza Hradilková, Lenka Kniha Bartůňková a Radim Peška. Hudbu složil Tomáš Procházka a autorem světelného designu je Jan Komárek.

Petr Tyc vystudoval klasický tanec na pražské Taneční konzervatoři a choreografii na Hudební fakultě Akademie múzických umění u Pavla Šmoka. Své vzdělání dále rozvíjel studijním pobytem u Merce Cunninghama v New Yorku aj. Působil jako tanečník v Pražském komorním baletu a v Londýně. Spolupracoval zde se slavnými choreografy, jakými jsou Jiří Kylián, Gerhard Bohner aj. Od roku 1994 působí jako nezávislý choreograf, tanečník a pedagog.

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: