Petr Zuska Gala X – velká retrospektiva šéfa baletu Národního divadla

Petr Zuska Gala X – velká retrospektiva šéfa baletu Národního divadla

Petr Zuska Gala X – velká retrospektiva šéfa baletu Národního divadla

Petr Zuska stojí v čele baletního souboru Národního divadla již desátou sezónu. K výročí, které završuje jednu dekádu života celého souboru, balet ND pořádá festivalovou retrospektivu jeho choreografií. Pod společným názvem "Petr Zuska Gala X" se představí šest programů (až na jednu výjimku komponovaných), které ukáží 18 choreografových děl. Diváci si mohou připomenout starší i novější opusy, některé tituly, které již nejsou na repertoáru. Součástí festivalu bude také výstava velkoformátových fotografií na piazzetě Národního divadla mapující období deseti let baletu Národního divadla pod vedením uměleckého šéfa Petra Zusky. U příležitosti tohoto výročí bude vydána programová publikace, která shrnuje období těchto 10 let a tvorbu Petra Zusky z různých úhlů pohledu včetně obrazového materiálu.
Festival bude slavnostně zakončen 30. června 2012 představením Doteky folklóru v historické budově Národního divadla, kde se divákům představí v živém vystoupení známé kapely Čechomor, Hradišťan a Vyšivanka – Lada. Večer bude pokračovat na piazzetě Národního divadla happeningem, kde soubor baletu ND a Petr Zuska chystá pro diváky letní překvapení.
Program je členěn do jednotlivých večerů tematicky: 10. a 12. května proběhnou ve Stavovském divadle večery s názvem Gala s mladými, který reprezentuje dosavadní spolupráci Petra Zusky s panem Jaroslavem Slavickým, ředitelem Taneční konzervatoře hl. města Prahy, a souborem Bohemia Balet. Potkají se zde mladí (studenti) se „staršími“ (sólisty baletu ND) a podělí se o večer, který má díky tomu určitý gala charakter. 17. – 19. května bude Nová scéna ND hostit Bláznoviny, choreografie bizarní a s prvky kontrastu uvnitř i ve vzájemném porovnání, které spojuje také humorný prvek.
26. – 28. května se na scéně historické budovy ND mohou diváci dopřát po roční pauze balet Brel-Vysockij-Kryl / Sólo pro tři, tentokrát s trochu pozměněným názvem Sólo pro P. Z. Velmi úspěšná inscenace vynesla Petru Zuskovi v dvouleté inscenační přehlídce české taneční tvorby Cenu za autorské dílo, a alternujícím se představitelům hlavní role Alexandru Katsapovovi Cenu za nejlepší sólistický výkon a Michalu Štípovi cenu Thálie. Petr Zuska komentuje jeden ze svých divácky nejúspěšnějších titulů: „Když jsem před lety vymýšlel název pro nevšední „trojlístek“J. Brela, V. Vysockého a K. Kryla, napadla mne jednoduchá a vystihující hříčka se slovy, která však nebyla tak úplně z mé hlavy. Snad nejpovedenější a nejznámější duet z dílny slavného Matse Eka se jmenuje „Sólo pro dva“. Zavolal jsem mu, zda v rámci úplně jiného představení, mohu tento princip v názvu použít. Mats souhlasil, ale dodal, že by se to vlastně mělo jmenovat „Sólo pro čtyři“, jelikož tím čtvrtým jsem přece já sám. Tehdy jsem ho neposlechl, ale v rámci tohoto Gala učiním výjimku. Snad proto ´Sólo pro mne.´
7. – 9. června se na scéně historické budovy ND uskuteční večery Cesty a zastavení. V rámci večera uvidíme poprvé choreografii Smrt a dívka. Od své premiéry v Monte Carlu 20. října 2011 je totiž výhradně na repertoáru Les Ballets de Monte-Carlo. 20. – 22. června bude Národní divadlo patřit Poctě velkým tónům, tedy choreografiím na vážnou hudbu. „Gustav Mahler, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Leoš Janáček a Igor Stravinskij – skladatelé, jejichž hudbu zde „zhmotňuji“, byli všichni velkými umělci a myslím, že i velkými lidmi. Není tedy divu, že i jejich tóny byly, jsou a zůstanou „velké“. A vůbec zde nehraje roli, jak „velké“ je nástrojové obsazení,“ vysvětluje Petr Zuska.
Úplný závěr pak bude patřit 28. – 30. června opět na scéně historické budovy ND Dotekům folklóru. Petr Zuska opět doplňuje, o jaký typ programu půjde: „Unikátní propojení live koncertu slavného Hradišťanu, Čechomoru a Vyšivanky–Lady s baletem ND. Ozvěny folklórní tradice, zpět ke kořenům, k prapodstatě v nás – to je cyklus tří představení, jimiž balet ND završí sezonu 2011/2012. Lidové písně jsou a vždy budou velice důležité. Pro mne jsou obrovskou inspirací. Z hlediska čistě hudebního, ale stejnou měrou i skrze nádhernou poezii. Lidé jako Jiří Pavlica, Karel Holas či duo Vyšivanka– Lada, jsou muzikanti a skladatelé, kteří to, myslím, cítí podobně jako já a svůj talent a kreativitu „poslali“ právě touto cestou. Kromě toho jim děkuji i za to, že společně se svými kapelami tento večer s námi odehrají živě. Nechme tedy folklór, aby se nás „dotýkal“. Nechme ho do sebe i vstoupit.

 Diváci, kteří se chystají na celý program nebo alespoň jeho větší část, mohou využít speciální slevy:
6 vstupenek na 6 různých večerů – sleva 40 % a programová publikace zdarma
3 vstupenky na 3 různé večery – sleva 25 %
2 vstupenky na 2 různé večery – sleva 20 %

Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: