Plzeň 2015: Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque pokračují v Sezóně nového cirkusu

Plzeň 2015: Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque pokračují v Sezóně nového cirkusu

Plzeň 2015: Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque pokračují v Sezóně nového cirkusu

Po vyprodaných představeních L´Homme Cirque švýcarského provazochodce Davida Dimitriho mohou diváci v Plzni v rámci Sezóny nového cirkusu Evropského hlavního města kultury vyrazit od 27. ledna do dalšího cirkusového šapitó. Do 12. února v parku za OC Plaza uvádějí francouzské soubory Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque celkem devětkrát své společné představení Matamore. Návštěvníky čeká cirkus plný fantazie, kostýmů a burleskních klaunů a akrobatů, kteří létají vysoko do vzduchu a zvládnou u toho i žonglovat.
Trottola je jednou z nejžádanějších společností ve Francii. Člověk si říká, čím zase překvapí, každé jejich představení je lepší než to předchozí. Vyrostli z ulice a udrželi si svůj svět a zůstávají věrní tomu, co dělají. Proto jsem moc rád, že přijali mé pozvání do Plzně,“ přibližuje umělecký šéf Plzně 2015 Petr Forman.
Představení Matamore vzniklo spojením tří členů souboru Cirque Trottola (Bonaventure Gacon, Titoune a Mads Rosenbeck) s neméně známou dvojicí Branlo & Nigloo (Petit Théâtre Baraque). Výsledkem je originální představení s vlastní poetikou, které zároveň neslevuje z té nejvyšší úrovně akrobatických dovedností. Cirque Trottola nemá ve zvyku okouzlit diváka velkolepou podívanou, ale silou emocí a prožitků. Kruhové jeviště, na kterém vystupují jeho členové, zaručí intimitu mezi diváky a akrobaty, jsou tak všem přítomným téměř na dosah ruky. „Nejprve jsme vytvořili místo. Náš kulatý cirkusový stan je inspirovaný sudem, v prostoru nejsou žádné dekorace – těmi je samotné publikum. Pak začalo vznikat představení, na kterém jsme pracovali 9 měsíců. Vystupují v něm postavy z klasického cirkusu: klaun, silák, akrobaté, které jsme přetvořili tak, aby si v nich diváci našli další příběhy,“ vysvětluje Bonaventure Gacon.
Cirque Trottola vznikl ve středozápadní Francii. „Na počátku příběhu stáli pouze tři lidé se zděděným šapitó a s orchestrem na balkoně nad vchodem. Dnes s více než desetiletou tradicí patří tento cirkus ke světovým špičkám ve svém oboru. Silný vztah k minulosti i záliba ke všemu současnému definují Trottolu jako precizního vypravěče o lidské duši v kombinaci s vysokou kvalitou cirkusových dovedností. Nigloo a Branlo patří k legendám nového cirkusu, spolupracovali například s Igorem z Volière Dromesko, spoluzakládali Cirque Alligre, Zingaro a Théâtre Krill nebo účinkovali s Footsbarn Theatre a Théâtre du Radeau,“ uvádí organizátoři o souboru ve svých materiálech.
Sezóna nového cirkusu v Plzni nabídne až do listopadu sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska – kromě výše uvedených umělců dále PSiRC, MagdaClan, Bêtes de foire, Akoreacro, Cirque Aïtal a navíc premiéru našeho předního souboru Cirk La Putyka. Velcí i malí diváci se tak po celý rok mohou těšit na představení, kde se prolíná vrcholná akrobacie, žonglování s napětím, úžasem, humorem, klaunstvím, poetikou a s atmosférou starých časů. Více informací a vstupenky na www.plzen2015.cz Upozornění pro diváky, kteří mají zakoupené vstupenky na premiéru 27.1.: z produkčních důvodů se čas začátku představení posouvá z 19 h na 19:30 h.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: